Workshop Van InDesign naar digitaal toegankelijke pdf

Leer stap voor stap hoe je van een InDesign-document een digitaal toegankelijke pdf kunt maken.

In de workshop van Indesign naar digitaal toegankelijke pdf nemen we je stap voor stap mee in hoe je van een Indesign-bestand een toegankelijke pdf kunt maken. Aan het einde van de workshop weet je precies hoe je zelf een Indesign-document toegankelijk kunt maken. Basiskennis van de WCAG en toegankelijkheid wordt verondersteld. Ook heb je een licentie nodig voor Adobe Acrobat Pro.

Wij zijn geaccrediteerd bij de DDAI en werken voor organisaties zoals Ministerie van Binnenlandse Zaken, diverse gemeenten zoals Enschede en Losser, Heemstede en Bloemendaal, Amsterdam, en a.s.r, de Postcode Loterij en ASML. Lees op deze pagina meer over de workshop Van InDesign naar digitaal toegankelijke pdf.

Meer informatie aanvragen

Inhoud workshop InDesign naar pdf

Op het moment dat een pdf wordt aangeboden op een website, is het verplicht deze toegankelijk aan te bieden. Dit geldt in elk geval voor overheden, en vanaf 28 juni 2025 ook voor veel commerciële websites en apps. De pdf’s moeten voldoen aan de criteria in de WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.

Een pdf toegankelijk maken kan uitdagend zijn. Het begint bij de bron, in deze workshop is dat InDesign (en we raken eventueel ook Illustrator kort aan). Met de uitleg in deze workshop, is het een stuk makkelijker om pdf’s die je maakt toegankelijk te maken.

Basis

Welke instellingen moet je in elk geval goed zetten om een document in de basis toegankelijk te maken?

Labels

Hoe zorg je dat alle labels voor alineastijlen en andere elementen kloppen en goed geëxporteerd kunnen worden?

Grafische elementen en afbeeldingen

Hoe stel je iets in als artefact, en waarom eigenlijk? En wanneer moet een element een alternatieve tekst krijgen?

Tabellen en grafieken

Hoe maak je goed leesbare tabellen die ook door schermlezers goed voor te lezen zijn? Hoe maak je een grafiek begrijpelijk?

Leesvolgorde

Hoe zorg je dat een schermlezer alles in het document op de juiste volgorde voorleest?

Exporteren en controleren

Wat moet je doen om een correct getagd InDesign-bestand goed te exporteren naar pdf? En hoe controleer je of de pdf daarna ook echt toegankelijk is?

Een goed toegankelijke pdf vanuit InDesign

Na het volgen van deze workshop weet je zelf tot in detail hoe je een goed toegankelijke pdf maakt vanuit InDesign. Daarnaast leren we je ook de basis van het oplossen van fouten via Adobe Acrobat Pro. En, de optie bestaat om ook even te kijken naar hoe het werkt in Illustrator.

Het is een praktische workshop, waarbij je met je eigen laptop of desktop erbij direct mee kunt doen.

Voor wie is de training Digitale Toegankelijkheid?

Digitaal Toegankelijk zorgt ervoor dat de workshop helemaal wordt afgestemd op jouw organisatie. Hierbij is het aanbevolen om van te voren al InDesign-bestanden te delen met de trainer, zodat we samen kunnen werken aan het toegankelijk maken hiervan.

De workshop is geschikt voor:

Visual designers

Visual designers of grafisch ontwerpers die vaak met InDesign werken, leren hoe ze vanaf stap 1 rekening kunnen houden met toegankelijkheid.

Communicatiemedewerkers

Communicatiemedewerkers die bijvoorbeeld beleidsdocumenten of jaarverslagen opmaken in InDesign leren hoe dit op een prettige en vooral toegankelijke manier gedaan kan worden.

Details van de workshop

De workshop Van InDesign naar digitaal toegankelijke pdf bieden wij in-company aan.

Duur: 3-4 uur

Locatie: bij jullie op kantoor, of een andere prettige ruimte die jullie hiervoor regelen. Een goed groot scherm is vereist. Eigen laptop of desktop aanbevolen om mee te kunnen doen.

Groepsgrootte: maximaal 8 personen

Overige details: basiskennis van toegankelijkheid wordt verondersteld. Is dit niet aanwezig, dan wordt aanbevolen om onze bewustwordingstraining digitale toegankelijkheid eerst te volgen. Verder is het ook nodig om licenties te hebben voor InDesign en Acrobat Pro.

Meer informatie aanvragen

Wil je deze workshop volgen, maar het is geen optie om dit in-company te doen? We bieden de workshop Van InDesign naar toegankelijke pdf ook op open inschrijving aan.

Wij werken voor

Gemeente Amsterdam Logo
logo van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijksrelaties
logo van het Mondriaan fonds
Gemeente Utrecht Logo
Menzis Logo
RTL Buienradar Logo

Wat wij doen

We willen een duurzame bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van digitale producten. Dit betekent niet alleen het uitvoeren van toegankelijkheidsonderzoeken op basis van de WCAG-EM, maar bijvoorbeeld ook het verzorgen van bewustwordingstrainingen.

Audits

Wil je een audit op basis van de WCAG-EM methode? Wij zijn een geaccrediteerde inspectie-instelling.

Ik wil een audit

Trainingen

We delen graag onze kennis met jouw team. Onze trainingen zijn divers en op maat voor elke doelgroep.

Trainingen

Websites

Ons team van ontwikkelaars helpt je om een website of app te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is.

Toegankelijke websites

Projectleider

Wij helpen jullie met het opzetten van het project Digitale Toegankelijkheid en doen dat volgens beweze methodes.

Ons proces