Leer stap voor stap hoe je van een Word-document een digitaal toegankelijke pdf kunt maken.
Workshop Van Word naar digitaal toegankelijke pdf
In de workshop Van Word naar digitaal toegankelijke pdf nemen we je stap voor stap mee in hoe je van een Word-document een toegankelijke pdf kunt maken. Aan het einde van de workshop weet je precies hoe je zelf een Word-document toegankelijk kunt maken. Basiskennis van de WCAG en toegankelijkheid wordt verondersteld. Voor de volledigheid is het ook handig een licentie te hebben op Adobe Acrobat Pro.
Wij zijn geaccrediteerd bij de DDAI en werken voor organisaties zoals Ministerie van Binnenlandse Zaken, diverse gemeenten zoals Enschede en Losser, Heemstede en Bloemendaal, Amsterdam, en a.s.r, de Postcode Loterij en ASML. Lees op deze pagina meer over de workshop Van Word naar digitaal toegankelijke pdf.
Inhoud workshop Word naar pdf
Op het moment dat een pdf wordt aangeboden op een website, is het verplicht deze toegankelijk aan te bieden. Dit geldt in elk geval voor overheden, en vanaf 28 juni 2025 ook voor veel commerciële websites en apps. De pdf’s moeten voldoen aan de criteria in de WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.
Een pdf toegankelijk maken kan uitdagend zijn. Het begint bij de bron, in deze workshop is dat Microsoft Word. Met de uitleg in deze workshop, is het een stuk makkelijker om pdf’s die je maakt toegankelijk te maken.
Basis
Welke instellingen moet je in elk geval goed zetten om een Word-document in de basis toegankelijk te maken?
Titels, koppen en andere stijlen
Hoe maak je handig gebruik van de standaard stijlen en templates die Word al heeft en waarom zijn deze van belang voor toegankelijkheid?
Grafische elementen en afbeeldingen
Hoe stel je iets in als decoratief, en waarom eigenlijk? En wanneer moet een element een alternatieve tekst krijgen?
Tabellen en grafieken
Hoe maak je goed leesbare tabellen die ook door schermlezers goed voor te lezen zijn? Hoe maak je een grafiek begrijpelijk?
Structuur en links
Hoe zorg dat je document een correcte structuur heeft en dat alle links goed verwerkt zijn en goed werken?
Exporteren en controleren
Wat moet je wel en niet doen om een Word-document goed te exporteren naar pdf? En hoe controleer je of de pdf daarna ook echt toegankelijk is?
Een goed toegankelijke pdf vanuit Word
Na het volgen van deze workshop weet je zelf tot in detail hoe je een goed toegankelijke pdf maakt vanuit Word. Daarnaast leren we je ook de basis van het oplossen van fouten via Adobe Acrobat Pro.
Het is een praktische workshop, waarbij je met je eigen laptop of desktop erbij direct mee kunt doen.
Voor wie is de training Digitale Toegankelijkheid?
Digitaal Toegankelijk zorgt ervoor dat de workshop helemaal wordt afgestemd op jouw organisatie. Hierbij is het aanbevolen om van te voren al Word-bestanden te delen met de trainer, zodat we samen kunnen werken aan het toegankelijk maken hiervan.
De workshop is geschikt voor:
Beleidsmedewerkers
Mensen die veel beleidsdocumenten, jaarverslagen of plannen schrijven in Word en deze beschikbaar moeten maken op een website van de overheid. Zij leren hoe ze zelf al veel kunnen doen om het document toegankelijk aan te leveren bij de websitebeheerder.
Communicatiemedewerkers
Communicatiemedewerkers die bijvoorbeeld informatie over campagnes willen delen, of communicatieplannen in Word schrijven en deze moeten delen via een website van de overheid, hebben baat bij deze training.
Details van de workshop
De workshop Van Word naar digitaal toegankelijke pdf bieden wij in-company aan.
Duur: 2-3 uur
Locatie: bij jullie op kantoor, of een andere prettige ruimte die jullie hiervoor regelen. Een goed groot scherm is vereist. Eigen laptop of desktop aanbevolen om mee te kunnen doen.
Groepsgrootte: maximaal 8 personen
Overige details: basiskennis van toegankelijkheid wordt verondersteld. Is dit niet aanwezig, dan bevelen we aan om onze bewustwordingstraining digitale toegankelijkheid eerst te volgen. Verder bevelen we aan om ook een licentie voor Adobe Acrobat Pro te hebben.
Wij werken voor
Wat wij doen
We willen een duurzame bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van digitale producten. Dit betekent niet alleen het uitvoeren van toegankelijkheidsonderzoeken op basis van de WCAG-EM, maar bijvoorbeeld ook het verzorgen van bewustwordingstrainingen.
Audits
Wil je een audit op basis van de WCAG-EM methode? Wij zijn een geaccrediteerde onderzoeksinstelling.
Trainingen
We delen graag onze kennis met jouw team. Onze trainingen zijn divers en op maat voor elke doelgroep.
Websites
Ons team van ontwikkelaars helpt je om een website of app te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is.
Projectleider
Wij helpen jullie met het opzetten van het project Digitale Toegankelijkheid en doen dat volgens bewezen methodes.