Heb ik een toegankelijkheidsverklaring nodig?

In een toegankelijkheidsverklaring staat aan welke toegankelijkheidseisen jouw website voldoet. Hoewel een toegankelijke website belangrijk is, is het in Nederland meestal niet verplicht. Het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring is echter verplicht voor overheidsorganisaties vanuit de wet als je bent aangesloten bij een (semi)overheidsinstantie. De overheid heeft een invulassistent ontwikkeld om deze verklaring op te stellen.

Wat is een toegankelijkheidsverklaring?

Met een duidelijke verklaring geef je bezoekers inzicht in de mate van toegankelijkheid en de genomen maatregelen. In een toegankelijkheidsverklaring staat aan welke toegankelijkheidseisen het hoofddomein, en eventuele andere domeinen, voldoet. Ook moet in de tekst worden opgenomen wat jouw organisatie doet om de site toegankelijk te houden. Volgens de overheid is deze verklaring niet alleen een verantwoording aan de politiek, maar ook een uitleg aan bezoekers van jouw website. Daarnaast kunnen hierin rapporten beschikbaar worden gesteld over de toegankelijkheid van de site, de aanpak voor gevonden problemen, en wanneer deze problemen uiterlijk opgelost moeten zijn.

Dit is een voorbeeld van een toegankelijkheidsverklaring

Een voorbeeld van de toegankelijkheidsverklaring van kadaster.nl

Hoe maak ik een toegankelijkheidsverklaring?

Zoek je een voorbeeld van een toegankelijkheidsverklaring of wil je één publiceren? Vanuit de overheid is een invulassistent ontwikkeld om de verklaring op te stellen. Het doel is om verschillende verklaringen op websites een vaste vorm te geven. Zo zijn de teksten beter te controleren en te vergelijken.

Waarom een toegankelijke website belangrijk is

Wanneer jouw website niet is aangesloten bij de overheid hoef je geen verklaring te publiceren. Toch is het verstandig om een toegankelijke website te ontwikkelen. Je laat een grote doelgroep liggen als jouw website niet beschikbaar is voor mensen met een beperking. Ook scoort een toegankelijke site beter in Google. Bovendien: als digitale toegankelijkheid in de toekomst wél verplicht wordt ben je voorbereid op de toekomst. Voor overheidsinstanties geldt dit al: De Wet Digitale Overheid (WDO), die eisen stelt aan digitale toegankelijkheid voor overheidsorganisaties vanuit de wet.

Daarnaast moeten websites voldoen aan toegankelijkheidsrichtlijnen, ook als ze op verschillende platformen beschikbaar zijn. Dit geldt niet alleen voor websites, maar ook voor webadressen of appstore links die naar digitale overheidsdiensten leiden. Verder is het raadzaam om ook pdf-bestanden te optimaliseren voor toegankelijkheid, zodat alle gebruikers de informatie goed kunnen raadplegen.

Hulp nodig?

We willen een duurzame bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van digitale producten. Dit betekent niet alleen het uitvoeren van toegankelijkheidsonderzoeken op basis van de WCAG-EM, maar bijvoorbeeld ook het verzorgen van bewustwordingstrainingen.

Audits

Wil je een audit op basis van de WCAG-EM methode? Wij zijn een geaccrediteerde inspectie-instelling.

Ik wil een audit

Trainingen

We delen graag onze kennis met jouw team. Onze trainingen zijn divers en op maat voor elke doelgroep.

Trainingen

Websites

Ons team van ontwikkelaars helpt je om een website of app te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is.

Lees meer

Projectleider

Wij helpen jullie met het opzetten van het project Digitale Toegankelijkheid en doen dat volgens beweze methodes.

Ons proces