Hoe maak ik een digitaal toegankelijke video?

Wanneer je een video ontwikkelt sta je niet direct stil bij digitale toegankelijkheid. Toch kun je met wat eenvoudige stappen zorgen dat jouw video toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het gebruiken van ondertiteling is daarbij belangrijk, maar ook het inzetten van het juiste kleurcontrast. Daarnaast moet de omgeving van de video digitaal toegankelijk zijn.

Zorg voor ondertiteling en transcriptie bij je video

Wanneer je gesproken tekst gebruikt in je video, is het een must om ondertiteling toe te voegen. Dat is niet alleen een nuttige uitbreiding voor mensen met een beperking, maar voor iedereen. Een groot gedeelte van de internetgebruikers heeft zijn geluid standaard uitstaan. Deze mensen zullen niet blijven hangen als ze niet kunnen zien waar de video over gaat. Hoewel sommige diensten waar je je video plaatst (zoals YouTube) automatische ondertiteling aanbieden, is deze foutgevoelig. Voor de meest accurate ervaring is het het beste om je eigen ondertiteling toe te voegen. Ook is het nuttig om een uitgeschreven transcriptie van je video toe te voegen, waarin exact staat waar je video over gaat. Dit kun je zelf doen, of met een app als Temi.

Gebruik de juiste kleurcontrasten in je video

Mensen met een visuele beperking zijn gevoelig voor kleurcontrasten. Bij een verkeerde kleurcombinatie bestaat de kans dat slechtzienden of kleurenblinden jouw video niet kunnen bekijken. Houd hier rekening mee wanneer je jouw video ontwikkelt.

Zorg dat de omgeving van je video digitaal toegankelijk is

Als je je video uploadt bij een dienst als YouTube of Vimeo hoef je minder rekening te houden met digitale toegankelijkheid. Deze mediums zijn hier op ingespeeld. Wanneer de video in een eigen omgeving staat, zorg dan dat ieder interactief element bereikbaar is met een toetsenbord en leesbaar met schermlezer of Brazille-apparaat. Hetzelfde geldt voor de media player waarin je de video afspeelt.