Hoe maak ik een digitaal toegankelijke website?

Een digitaal toegankelijke website scoort beter in Google en bereikt meer mensen. Het is niet moeilijk om een site toegankelijk te maken, maar er zijn een aantal richtlijnen die je in de gaten moet houden. Neem de vormgeving en de onderliggende structuur van jouw website onder de loep.

Voorbeeld van een toegankelijke website

Deze website van de Australische overheid is speciaal gemaakt voor een zo groot mogelijke doelgroep. © nsw.gov.au

Maak een digitaal toegankelijk ontwerp voor je website

Een digitaal toegankelijke lay-out moet aan een aantal richtlijnen voldoen. Het juiste kleurcontrast en de lettergrootte is van groot belang. Als je een WordPress-site ontwikkelt kun je overwegen om een digitaal toegankelijk thema te installeren. In andere artikelen gaan we uitgebreider in op specifieke onderdelen van jouw website. Denk aan toegankelijke tabellen, formulieren en cookiemeldingen.

Houd rekening met de onderliggende structuur van je website

De onderliggende structuur van jouw toegankelijke website is net zo belangrijk als de vormgeving. De blinde doelgroep zal jouw lay-out immers niet zien. Om jouw website toegankelijk en herkenbaar te maken voor schermlezers of braille-apparaten, moet de structuur kloppen. Maak in jouw code onderscheid tussen koppen, tussenkopjes en gewone tekst. Voeg alternatieve beschrijvingen toe aan afbeeldingen. Zorg daarnaast dat jouw website volledig met toetsenbord te bedienen is.