Website toegankelijk maken? Creeër een toegankelijke website

Een digitaal toegankelijke website scoort beter in Google en bereikt meer mensen. Digitale toegankelijkheid gaat erom dat een website voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen de website kan gebruiken, ook mensen met een motorische of visuele beperking. Een site toegankelijk maken is niet moeilijk, maar er zijn een aantal WCAG richtlijnen die je in de gaten moet houden. De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) zijn de standaard voor digitaal toegankelijke websites. Voor overheidsinstanties zijn deze richtlijnen zelfs een wettelijke verplichting. Vanaf 2025 stelt de European Accessibility Act ook wettelijke eisen voor andere sectoren, waaronder banken. Neem de vormgeving en de onderliggende structuur van jouw website onder de loep.

Voorbeeld van een toegankelijke website

Deze website van de Australische overheid is speciaal gemaakt voor een zo groot mogelijke doelgroep. © nsw.gov.au

Maak een digitaal toegankelijk ontwerp voor je website

Om een lay-out goed toegankelijk te maken moet hij aan een aantal richtlijnen voldoen. Het juiste kleurcontrast en de lettergrootte is van groot belang. Als je een WordPress-site ontwikkelt kun je overwegen om een digitaal toegankelijk thema te installeren. In andere artikelen gaan we uitgebreider in op specifieke onderdelen van toegankelijke websites en geven we een aantal praktische tips. Denk aan toegankelijke tabellen, formulieren en cookiemeldingen.

Houd rekening met de onderliggende structuur van je website

De onderliggende structuur van jouw toegankelijke website is net zo belangrijk als de vormgeving. De blinde doelgroep zal jouw lay-out immers niet zien, maar navigeren via schermlezers. Om jouw website toegankelijk te maken voor schermlezers of braille-apparaten, moet de structuur kloppen. Een duidelijke structuur en logische hiërarchie zorgen ervoor dat ook zij een gebruiksvriendelijke en positieve ervaring hebben op jouw site. Maak in jouw code onderscheid tussen koppen, tussenkopjes en gewone tekst. Zorg daarnaast dat jouw website volledig met toetsenbord te bedienen is, zoals alle interactieve elementen. Voor mensen met een motorische beperking is het soms niet mogelijk om een muis te gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om alle afbeeldingen op je website te voorzien van een beschrijvende alt tekst. Deze alt-teksten zorgen ervoor dat mensen met visuele beperkingen die schermlezers gebruiken een beschrijving van de afbeelding horen. Probeer in de alt-tekst kort en duidelijk te omschrijven wat er op de afbeelding te zien is en welke boodschap deze overbrengt.