Wij zijn aangesloten bij de Dutch Digital Accessibility Index
Hoe maak ik een PDF digitaal toegankelijk?
Veel digitale documenten worden opgemaakt en gelezen in PDF-formaat. Ook deze teksten moeten digitaal toegankelijk zijn. Er zijn verschillende opties om jouw documenten voor iedereen leesbaar te maken. Het belangrijkste is om je PDF een goede structuur mee te geven. Daarnaast moet je alternatieve beschrijvingen gebruiken voor visuele elementen.
Structureer je PDF en gebruik alternatieve beschrijvingen
Een PDF moet een duidelijke structuur hebben om leesbaar te zijn voor digitale hulpmiddelen, zoals schermlezers en braille-apparaat. Maak altijd onderscheid tussen koppen, tussenkoppen en gewone tekst. Visuele elementen moeten geen betekenis bevatten, aangezien een schermlezer afbeeldingen niet standaard kan aflezen. Voeg daarom altijd een alternatieve beschrijving toe aan je afbeeldingen. Daarin licht je precies toe waar de afbeelding over gaat. Bij Adobe Indesign vind je die optie door een afbeelding te selecteren en te kiezen voor Object en vervolgens Object Export Options.
Let op het kleurgebruik in je document
Om de toegankelijkheid van je document te garanderen, is het belangrijk dat je geen betekenis ophangt aan kleuren. Wanneer een link enkel gemarkeerd is met rood, bestaat er een kans dat dit niet opgemerkt wordt door mensen met een visuele beperking. De verkeerde kleurcombinaties kunnen ervoor zorgen dat een document onleesbaar wordt voor deze doelgroep. Onderstreep een hyperlink altijd en voeg een alternatieve beschrijving toe, waarin staat waar de verwijzing naar toe leidt. Gebruik daarnaast de juiste, contrasterende kleuren in je document zodat de tekst leesbaar blijft.