Hoe maak ik een digitaal toegankelijke CAPTCHA?

Een CAPTCHA maakt onderscheid tussen mensen en robots als je een formulier verzendt. De bekendste CAPTCHA is een afbeelding van een woord dat je moet natypen. Een toegankelijke CAPTCHA moet op zijn minst beschikbaar zijn als audiofragment. Je kunt ook een vernieuwde CAPTCHA of andere controles gebruiken.

Zo maak je een toegankelijke CAPTCHA

Een CAPTCHA is vrijwel altijd uit te breiden met audiovisuele opties. Zo kan iemand met een beperking via een audiofragment terughoren wat in de afbeelding staat. Het is essentieel dat je dit audiofragment met toetsenbord kan bereiken. Controleer daarnaast of de rest van het formulier toegankelijk is.

Een voorbeeld van een toegankelijke Captcha

De CAPTCHA van Facebook, met link naar een toegankelijke CAPTCHA.

Toegankelijk alternatief voor CAPTCHA

De CAPTCHA is een verouderde beveiligingsoptie en er zijn voldoende alternatieven. Google lanceerde in 2014 reCAPTCHA. Dit simpele alternatief bestaat uit het aanvinken van de tekst ‘Ik ben geen robot’. reCAPTCHA is volledig met toetsenbord te bedienen. Een andere oplossing is het toevoegen van unieke kwesties die alleen door mensen opgelost kunnen worden. Denk aan een rekensom of de vraag: ‘Welke kleur heeft de lucht?’ Het spreekt voor zich dat ook deze controles toegankelijk moeten zijn.