Hoe maak ik een digitaal toegankelijke app?

Een digitaal toegankelijke app bereikt meer mensen, omdat de doelgroep met een beperking er gebruik van kan maken. Om jouw app toegankelijk te maken, moet je voldoende aandacht besteden aan de navigatie, vormgeving en het kleurgebruik.

Een voorbeeld van een digitaal toegankelijke app

De app Stopcoach van Brthrs is een mooi voorbeeld van een digitaal toegankelijke app. © Brthrs

Let op de navigatie en vormgeving van een toegankelijke app

Voor mensen met een beperking kan het een uitdaging zijn om door een app te navigeren. Zorg ervoor dat tekst en buttons (of links) niet naast elkaar, maar onder elkaar staan. Zo wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen content en acties. Laat daarnaast goed zien dat jouw buttons en links een actie bevatten. Dat kan bijvoorbeeld door een knop subtiel naar beneden te laten gaan als een gebruiker eroverheen glijdt, of een link te onderstrepen of vet te maken.

Ook de vormgeving is belangrijk. Als de tekst te klein is, kan iemand met een visuele beperking het misschien niet lezen. Voeg daarom altijd een mogelijkheid toe om tekst in te zoomen tot 200% Verder is het van belang om een duidelijk lettertype te gebruiken. Een zwierig lettertype is leuk, maar wellicht onleesbaar voor iemand anders. Maakt gebruik van een font dat (bewezen) leesbaar is voor iedereen.

Houd daarnaast het gebruik van afbeeldingen en video in de gaten, met name wanneer deze belangrijk zijn voor de content van de app. Afbeeldingen moeten altijd een alternatieve beschrijving bevatten, zodat schermlezers en braille-apparaten ze kunnen aflezen. Zo valt de betekenis van beeldmateriaal voor mensen met een beperking niet weg. Video’s moeten uiteraard ondertiteling of transcriptie bevatten en een mogelijkheid hebben om het geluid harder te zetten.

Besteed aandacht aan het kleurgebruik in je toegankelijke app

Wanneer je een verkeerd kleurcontrast gebruikt, wordt jouw app onleesbaar voor mensen met een visuele beperking. Maar niet alleen deze doelgroep heeft baat bij een geschikt contrast. Een bijkomend voordeel is dat jouw app zichtbaar is bij zonlicht of schitteringen in het beeldscherm. Hier lees je meer over digitaal toegankelijke kleuren. Let er bovendien op dat je geen betekenis ophangt aan kleur. Een link moet niet alleen anders gekleurd, maar ook onderstreept of vet zijn. Op die manier leest iemand met een visuele beperking er niet overheen.