Ga naar de inhoud

Wat is digitale toegankelijkheid?

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid is een digitale wereld voor iedereen. Toegankelijke websites en apps zijn niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor ons allemaal. Stel, je hebt je arm gebroken en je moet een website gebruiken. Navigeren met het toetsenbord komt dan enorm van pas. Toegankelijkheid levert betere websites op, draagt bij aan innovatie en zorgt voor meer bereik.

Een website moet toegankelijk zijn voor iedereen

Niemand twijfelt over de noodzaak van parkeerplaatsen voor invaliden. Waarom zijn veel websites dan niet toegankelijk voor iedereen?

Digitale toegankelijkheid zorgt voor innovatie en een betere website

Toegankelijkheid zet je aan het denken over het ontwerp van je website. Hoe zorg je ervoor dat slechtzienden of blinden je site kunnen gebruiken? Hoe kan iemand met een lichamelijke beperking door pagina’s navigeren? Je wordt gedwongen na te denken over een product dat natuurlijk en intuïtief aanvoelt, voor iedereen. Met andere woorden: het zorgt voor innovatie. Bovendien zijn zoekmachines grotendeels ‘blind’ voor ontoegankelijke code. Een toegankelijke website scoort daarom beter in Google.

Toegankelijke websites bereiken meer mensen

Een digitaal toegankelijke website bereikt meer mensen. Niet alleen omdat het je Google-ranking verbetert, maar ook omdat je je op meer doelgroepen richt. Zo’n één miljard mensen ter wereld heeft een beperking. Dat is 15% van de bevolking! Deze doelgroep neemt toe, onder meer door vergrijzing. Maar niet alleen mensen met een beperking hebben baat bij toegankelijke websites. Denk aan een video met ondertiteling, wanneer je in een ruimte zit waar geluid geen optie is. Het navigeren door een website met toetsenbord, als je muis kapot gaat. Digitale toegankelijkheid vergroot het bereik van je website.