Wat is een digitaal toegankelijk toetsenbord?

Een digitaal toegankelijk toetsenbord helpt mensen met een beperking om hun computer te gebruiken. De markt van toegankelijke toetsenborden was vroeger groter. Apple, Windows en Google hebben tegenwoordig digitale opties om mensen met een beperking te helpen.

Een digitaal toegankelijk toetsenbord

De keyguard is een voorbeeld van een digitaal toegankelijk toetsenbord.

Voorbeelden van fysieke, toegankelijke toetsenborden

Een goed voorbeeld van een toegankelijk toetsenbord is de keyguard. Mensen die moeite hebben om de toetsen van een normaal toetsenbord in te drukken, kunnen een cover over hun toetsenbord leggen. Deze cover zorgt ervoor dat toetsen gemakkelijker gevonden worden. Andere voorbeelden zijn toetsenborden met extra grote toetsen, of een compact toetsenbord dat je gemakkelijker op het blad van een rolstoel kunt leggen.

Voorbeelden van digitale, toegankelijke toetsenborden

Veel toegankelijke toetsenborden zijn tegenwoordig vervangen door digitale oplossingen op tablets en pc’s. Zowel Apple en Android hebben uitgebreide toegankelijkheidsopties om mensen met een beperking te helpen. Een goed voorbeeld is de touch accomodation van Apple. Deze functionaliteit zorgt dat mensen met motorische problemen beter kunnen navigeren. In principe is het een digitale vervanger van de keyguard. Tablets hebben bovendien een toetsenbord op het scherm, waardoor een extern toetsenbord meestal niet nodig is. Deze schermtoetsenborden kunnen gekoppeld worden aan een braille-apparaat.

Mensen met een beperking die op de pc werken kunnen nog steeds baat hebben bij een fysiek, toegankelijk toetsenbord. Windows en Apple hebben op desktop echter ook een schermtoetsenbord, dat je kunt verbinden met een braille-apparaat. Daarnaast hebben beide besturingssystemen ingebouwde schermlezers en opties voor ondertiteling of transcriptie. Voordat je overgaat tot het kopen van een duur, extern apparaat kun je daarom beter kijken naar de toegankelijke mogelijkheden op je huidige apparaat.