Ga naar de inhoud

Wat zijn de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid van de WCAG?

Wat zijn de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid van de WCAG?

WCAG staat voor Web Content Accessiblity Guidelines. Het zijn internationale aanbevelingen en richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Dat is niet alleen om mensen met een beperking een dienst te bewijzen, want toegankelijke websites zijn ook op meer platformen beschikbaar.

WCAG geeft richtlijnen voor digitale toegankelijkheid

De WCAG is de geaccepteerde standaard voor digitale toegankelijkheid. © levelaccess.com

De WCAG is de standaard voor digitale toegankelijkheid

De eerste versie van de WCAG werd in de begindagen van het internet opgesteld en voortdurend vernieuwd. Om die reden is het een geaccepteerde standaard voor toegankelijkheid. De richtlijnen voor digitale toegankelijkheid van de WCAG bestrijken vele gebieden. Niet alleen de opmaak van een website en navigatie, maar ook het gebruik van afbeeldingen en het correct inzetten van video en audio. De WCAG beschrijft bijvoorbeeld dat je een alternatieve beschrijving moet toevoegen aan je afbeeldingen en dat een video ondertiteling moet bevatten.

Om te voorkomen dat je een lange lijst moet doorploegen of dingen over het hoofd ziet, bestaan er programma’s om jouw website te toetsen aan de WCAG. Een goed voorbeeld is de WAVE Web Accessibility Tool. Dit programma geeft je een overzicht van toegankelijkheidsproblemen van jouw website. Deze app is ook beschikbaar als browser-extensie voor Chrome of Firefox.

Om de richtlijnen van de WCAG wat toegankelijker te maken, vind je op deze pagina de webrichtlijnen van de WCAG uitgelegd.