Ga naar de inhoud

De komst van smartphones en laptops heeft op meerdere manieren het leven van mensen met een functiebeperking veranderd, zowel positief als negatief. Het grootste voordeel van de digitale revolutie voor toegankelijkheid is de toename aan communicatiemogelijkheden. Niet langer waren we beperkt tot telefoneren; geschreven en gesproken berichten via diensten als WhatsApp maakten communicatie toegankelijker dan traditionele media.

Drie mesne staan naast elkaar en gebruiken hun smatphone

Maar aan de andere kant laat online communicatie de verschillen zien in toegankelijkheid tussen diverse media en partijen. Neem bijvoorbeeld het gebruik van emoji’s op social media, ontbrekende alt-teksten of bedrijven die nog steeds alleen telefonisch bereikbaar zijn. Op DigitaalToegankelijk.nl verschenen de afgelopen jaren tientallen verhalen van ervaringsdeskundigen over dit onderwerp.

Extra toegankelijkheidsopties Apple

Gelukkig bieden nieuwe media en hardware ook nieuwe opties. Neem bijvoorbeeld de extra toegankelijkheidsopties die producten in hun apparaten en software inbouwen. In het voorjaar van 2022 kondigde Apple nieuwe mogelijkheden voor toegankelijkheid aan in diverse Apple-producten.

Deze mogelijkheden moeten Apple-gebruikers helpen om beter te navigeren, te verbinden en het optimale uit hun apparaten te halen. Volgens het Amerikaanse concern zijn te meeste verbeteringen behaald op gebied van hardware, software en ‘machine learning’. Naar verwachting worden de functionaliteiten later in 2022 uitgerold via software-updates.

In dit artikel worden deze toegankelijkheidsfuncties toegelicht. Samen met de toegankelijkheidsopties van iOS en Android die we al eerder deelden, geeft dat jou een goed beeld van de toegankelijkheid van de consumentenelektronica.

In het pikkedonker schijnt regenboogkleurig licht uit een half dichtgeklapte laptop van Apple

Apple’s nieuwe toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden

Met de nieuwe functionaliteit ‘Door Detection’ kunnen blinden en slechtzienden eenvoudiger op hun bestemming aankomen. Volgens Apple is het extra handig voor gebruikers die voor het eerst op een nieuwe bestemming aankomen. Deze functie helpt gebruikers om een deur te vinden via hun iPhone of iPad. Door hun Apple-apparaat voor zich te houden, vertelt hun apparaat hen waar de deur zich bevindt. Deze functie is alleen beschikbaar voor iPhone- en iPad-modellen met LiDAR-scanners.

‘Door Detection’ is ook in staat om te zien of een deur open of dicht is. Daarnaast kan het de gebruiker vertellen of de deur geopend kan worden door te duwen, te trekken of door aan een knop te draaien. Ook kunnen visuele tekens, zoals kamernummers, door de app worden voorgelezen. Handig!

Apple’s nieuwe toegankelijkheidsopties voor doven en slechthorenden

Voor doven en slechthorenden komt Apple met ‘Live Captions’. Hiermee kunnen gebruikers de tekst eenvoudig lezen, van audio-inhoud zoals spraakberichten. Hierdoor vergroot Apple de toegankelijkheid van telefoon- en FaceTime-gesprekken voor deze groep gebruikers enorm. Ook is het mogelijk om de grootte van de lettergrootte van de bijschriften (‘captions’) aan te passen.

Een jonge vrouw zwaait naar haar telefoon omdat ze klaarblijkelijk aan het Facetimen is

Overige nieuwe toegankelijkheidsopties

Naast de bovenstaande toegankelijkheidsopties heeft Apple ook aan de volgende mogelijkheden gewerkt:

  • Buddy Controller zorgt ervoor dat een vriend of hulp op afstand kan helpen met een game. Via deze functie kunnen meerdere controllers de invoer voor één speler bepalen.
  • Siri Pause Time maakt het mogelijk om zelf in te stellen hoelang Siri wacht met reageren op een spraakgestuurde opdracht.
  • Geluidsherkenning wordt gebruikt om via het Apple-apparaat geluiden te herkennen die uniek zijn voor een gebruiker, zoals een wekker, de deurbel of geluiden van de oven.
Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.