Ga naar de inhoud

Van kinds af aan heb ik altijd van lezen gehouden. Lezen is voor mij extra belangrijk omdat ik door mijn doofheid veel gesproken taal mis. Het helpt mij om te blijven groeien en leren in mijn taalontwikkeling. Naast het Nederlands lees ik ook regelmatig Engelse boeken of tijdschriften wanneer ik in Londen ben.

Profielfoto van Claire

Claire Meijer

Claire is zelfstandig ondernemer en zet zich met haar bedrijf Klinktprima.nl in voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt. Ze is zelf doof en woont met haar man en haar zoontje in Helmond.

Digitale wereld

In mijn jeugd was er nog geen internet en dus geen digitaal nieuws. Toen bleef ik via kranten, tijdschriften en Teletekst op de hoogte van het nieuws. Zo vernam ik wat er in de maatschappij of op de wereld gebeurde. Tegenwoordig is bijna alles digitaal en krijg ik sneller nieuws via sociale media en nieuwsberichten. Dat is heel handig voor dove mensen.

Tijden veranderen, zo zijn er bijvoorbeeld ook digitale boeken op een e-reader. Zelf houd ik eigenlijk niet zo van e-readers, ik ben meer van echte boeken, zo kan je bladeren en het papier voelen. Ik ga regelmatig naar de bibliotheek en ik koop af en toe een boek dat ik ook herlees.

Ik lees niet alleen voor mijn plezier, maar wil er ook iets van leren. Ik heb een brede interesse: biologie (over het menselijk lichaam en bloed), wetenschappelijk onderzoek, biografieën, waargebeurde- en reisverhalen, literatuur, romans en thrillers. Uiteraard lees ik ook veel over de dovencultuur en dovengemeenschap.

in een boekenwinkel staat een vrouw met een gele jas op een ladder om een boek te pakken

Mijn boekentips

Natuurlijk heb ik nog een aantal leuke boekentips voor mensen die graag willen leren over de dovencultuur, geschiedenis en over het omgaan met gehoorverlies.

‘10 jaar klinktprima’ door Claire Harrison

In 2017 heb ik met trots mijn eerste boek met de titel ’10 jaar klinktprima’ gemaakt. De website klinktprima is in 2007 gestart. Ik heb in die 10 jaar veel blogs geschreven over wat ik in deze tijd heb meegemaakt met mijn oude werk op het laboratorium, solliciteren, werkloze periodes, mijn CI, vrijwilligerswerk in de dovenwereld en mijn zoektocht en ontwikkeling naar een nieuwe uitdaging en baan. Mijn boek is hier nog te bestellen.

het boek '10 jaar klinktprima' van Claire en daarnaast een taart met de voorkant van het boek daarop geprint

‘Doof of zo’ door Corrie Tijsseling

Dit boek is geschreven door de dove pedagoog Corrie Tijsseling. Zij is werkzaam als senior onderzoeker bij Kentalis. Het boek staat vol met interessante informatie over onderzoek naar en de behandeling van gehoorverlies, nieuwe mogelijkheden en dilemma’s. Het bevat ook veel informatie over hulpmiddelen, persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke informatie. Het is een goed boek met een duidelijke uitleg over gehoorverlies.

‘Een en al oor’ door Wies Groeneweld

Dit boek gaat over gehoorbeperkingen en wat het voor de persoon zelf, de naaste omgeving en de maatschappij betekent. Het is geschreven door de slechthorende redacteur Wies Groeneweld en is uitgekomen in mei 2019. Ik heb zelf meegewerkt door een vragenlijst in te vullen over mijn ervaringen als doof ervaringsdeskundige voor dit boek. Het was leuk om mijn ervaringen te delen!

De wand van een boekenwinkel met vier planken waarop een aantal boeken geëtaleerd zijn

‘Hier zijn wij. Dovengemeenschap in Nederland’ door Bea Bouwmeester en Linde Terpstra

Dit boek neemt je mee in de wereld van de dovengemeenschap, hun dovencultuur en de Nederlandse Gebarentaal. Het is prachtig geïllustreerd en vertelt de geschiedenis van dove mensen vanuit verschillende invalshoeken. Het is geschreven door Bea Bouwmeester en Linde Terpstra, beiden doof. Bea is opgegroeid in een mix van horende en dove mensen, terwijl Linde vooral is opgegroeid in nauw contact met verschillende dovennetwerken en de dovengemeenschap. Met dit boek willen ze mensen inspireren en informeren over de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de dovencultuur.

‘Doof!’ door Manon Spierenburg 

Manon Spierenburg is een laatdove schrijfster en scenarist en heeft inmiddels tien boeken op haar naam staan. In dit boek schrijft ze voor het eerst over haar doofheid, wat voor haar niet makkelijk was. Ze beschrijft hoe ze langzaam doof is geworden, zonder het meteen door te hebben. In de maatschappij en in haar sociale contacten liep ze steeds meer tegen haar beperking aan. Ze beschrijft haar pijnlijke ervaringen bewust, maar ook met humor.

Het is een totaal andere ervaring en achtergrond dan die van mij als (vroeg)dove vrouw, maar het is mooi en leerzaam om te lezen hoe een ander doof persoon haar gehoorverlies heeft ervaren.

De covers van drie boeken, namelijk: 'Deaf Utopia', 'Een en al oor' en 'Hier zijn wij'

‘Het meisje dat uit de stilte kwam’ door Fiona Bollag

Fiona Bollag is geboren en opgegroeid in Zürich, Zwitserland als doof meisje. Ze hoorde helemaal niets totdat ze op haar zestiende haar eerste cochleair implantaat kreeg. Ze is geopereerd aan beide oren en heeft dus twee implantaten. Dit was een enorme verandering, waarbij ze van een stille wereld naar een horende wereld ging. Fiona heeft op een luchtige, humoristische manier geschreven over haar ervaringen met haar CI.

Dit boek is geschreven in 2007, maar heeft nog steeds een grote impact op mijn leven. Het heeft me namelijk geïnspireerd en aangespoord om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het plaatsen van een cochleair implantaat, wat uiteindelijk in 2012 gebeurd is. In dit blog lees je meer over mijn ervaringen met mijn CI.

‘Deaf Utopia’ door Nyle DiMarco

Momenteel ben ik bezig met het lezen van “Deaf Utopia” door Nyle DiMarco. Dit Engelstalige boek is inspirerend omdat DiMarco een bekende dove Amerikaan is en fungeert als rolmodel voor doven in Amerika en daarbuiten. Het is de autobiografie over zijn leven, hoe hij opgroeide, hoe hij omgaat met zijn doofheid en wat hij tot nu toe heeft bereikt, waaronder het winnen van “America’s Next Top Model” en zijn werk als model.

een boekenwinkel met boeken die zo gelegd zijn dat er een gat is ontstaan waar je doorheen kunt kijken

Hoe het lezen van boeken over doofheid iedereen helpt

Ik ben ontzettend blij dat er zoveel boeken zijn geschreven door dove mensen, met hun eigen ervaringen en nuttige informatie. Deze boeken zijn niet alleen handig en leerzaam voor dove mensen, maar ook voor horende mensen die te maken hebben met gehoorverlies of voor mensen met dove of slechthorende dierbaren. Als je al deze boeken leest, dan zal je merken dat het niet allemaal slecht of vreselijk is om als dove persoon te leven. Het is niet makkelijk, maar we kunnen zeker volwaardig en zelfstandig leven en deelnemen aan de maatschappij.