Compliance in de zorg is een belangrijk maatschappelijk thema, zeker nu wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid verder wordt uitgebreid en concreter wordt gehandhaafd. In 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht en dus moeten zorginstellingen zich voorbereiden op het waarborgen van digitale toegankelijkheid.
Maar wat betekent compliance precies in de zorg en hoe kunnen zorginstellingen hier effectief op inspelen? In deze gids lees je waarom compliance in de zorg belangrijk is, welke rol een compliance officer speelt en hoe Digitaal Toegankelijk zorginstellingen actief ondersteunt omtrent de EAA.
Inhoudsopgave
Wat betekent compliance in de zorg?
Compliance draait om het naleven van wet- en regelgeving, interne regels en ethische normen. In de zorgsector is compliance belangrijk om optimale patiëntveiligheid te garanderen, een heldere gedragscode te handhaven en te voldoen aan de eisen van externe toezichthouders, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit.
Het belang van interne regels en protocollen
Om compliant te blijven, is het belangrijk dat zorginstellingen interne regels en protocollen opvolgen. Een compliance programma of een handboek compliance helpt hierbij, bijvoorbeeld als het gaat om omgaan met privacygevoelige data. Het voortdurend monitoren van deze interne reglementen is belangrijk om de naleving te waarborgen.
Wat houdt de European Accessibility Act (EAA) precies in?
De European Accessibility Act verplicht bedrijven en instellingen in bepaalde sectoren om digitale toegankelijkheid te verbeteren. Zorginstellingen moeten ervoor zorgen dat hun digitale kanalen voldoen aan de richtlijnen uit de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Dit betekent dat digitale diensten van zorginstellingen, zoals patiëntportalen, afspraakmodules en medische apps, toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking.
Vanaf 28 juni 2025 moeten veel bedrijven en organisaties voldoen aan de European Accessibility Act (EAA), die digitale toegankelijkheid verplicht stelt voor verschillende diensten. Dit geldt onder andere voor e-commerce, banken, openbaar vervoer, telecommunicatie en e-books. Hoewel de gehele zorgsector niet expliciet onder de EAA valt, moeten digitale zorgdiensten, zoals patiëntportalen, afspraakmodules en medische apps wél toegankelijk zijn.
De EAA verbetert de toegankelijkheid voor een brede groep mensen, waaronder:
- Mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden of blinden, die afhankelijk zijn van schermlezers of alternatieve tekst voor afbeeldingen.
- Mensen met gehoorbeperkingen, die baat hebben bij ondertiteling en transcripties.
- Mensen met motorische beperkingen, die navigeren via toetsenborden of spraakbesturing.
- Mensen met cognitieve beperkingen, voor wie eenvoudige taal en overzichtelijke ontwerpen belangrijk zijn.

Waarom digitale toegankelijkheid belangrijk is in de zorg
In de zorg draait alles om toegankelijkheid. Denk aan patiënten die online een afspraak willen maken, een medisch dossier moeten inzien of gebruikmaken van een gezondheidsapp. Wanneer deze systemen niet toegankelijk zijn, worden mensen buitengesloten van zorg die voor hen net zo belangrijk is als voor iedereen.
Toegankelijkheid en patiëntveiligheid
Digitale toegankelijkheid speelt een belangrijke rol in het bieden van passende zorg. Een toegankelijk patiëntportaal of website vergroot de zelfredzaamheid van patiënten, vooral bij ouderen en mensen met een beperking. Het draagt daarmee bij aan optimale patiëntveiligheid en een betere ervaring voor alle gebruikers.
Wetgeving en reputatie
Het niet naleven van de relevante wetgeving, zoals de EAA, kan leiden tot boetes of reputatieschade. Zorginstellingen die investeren in digitale toegankelijkheid laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen en zich inzetten voor verantwoorde zorg. Dit versterkt het vertrouwen van patiënten en partners.
Risicomanagement en compliance strategie
Door te voldoen aan de extra eisen rondom toegankelijkheid, verminderen zorginstellingen het risico op juridische en financiële consequenties. Een sterke compliance strategie, ondersteund door soft controls, zoals trainingen en bewustwording, zorgt ervoor dat toegankelijkheid een integraal onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk.
Digitale toegankelijkheid als vast onderdeel van compliance in de zorg
Een goed georganiseerde zorginstelling heeft iemand nodig die de wet- en regelgeving continu bijhoudt, zoals een compliance officer. Dit omvat niet alleen de EAA, maar ook andere kaders zoals het integraal zorgakkoord en de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het naleven van deze regels vraagt om een compliance plan dat is afgestemd op de gekozen risicogebieden van de zorginstelling.
Een open bedrijfscultuur waarin medewerkers zich bewust zijn van digitale toegankelijkheid is belangrijk om dit structureel te verbeteren binnen een organisatie. Dit kan worden bereikt door:
- Interne richtlijnen en procedures implementeren die digitale toegankelijkheid borgen.
- Samenwerking tussen IT, marketing en zorgpersoneel bevorderen om toegankelijkheid in alle digitale kanalen te waarborgen.
- Trainingen en workshops organiseren, zodat medewerkers weten hoe ze toegankelijke content en digitale producten ontwikkelen.
Door digitale toegankelijkheid structureel onderdeel te maken van compliance, wordt zorg niet alleen inclusiever, maar ook efficiënter en gebruiksvriendelijker voor iedereen.

Digitaal Toegankelijk helpt je verder
Het voldoen aan de eisen van de European Accessibility Act kan een complexe uitdaging lijken, maar Digitaal Toegankelijk staat klaar om zorginstellingen te ondersteunen. Als geaccrediteerd onderzoeks- en trainingsbureau op het gebied van digitale toegankelijkheid, biedt Digitaal Toegankelijk de expertise die je nodig hebt.
Toegankelijkheidsonderzoeken
Onze toegankelijkheidsonderzoeken worden uitgevoerd volgens de WCAG-EM norm en gelden als officiële audits. Hiermee krijg je inzicht in de toegankelijkheid van je websites en apps. Wij hebben verschillende toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd voor overheden, zorgverzekeraars en gemeenten.
Software op maat
Daarnaast biedt onze maatsoftware Grip een complete oplossing voor duurzame toegankelijkheid. Deze software voorziet in e-learnings, handige tools en automatische reminders, zodat je eenvoudig kunt voldoen aan de wet- en regelgeving. Het geeft grip op kennis, wetgeving en procedures.
Een integrale aanpak
Bij Digitaal Toegankelijk geloven we in een integrale aanpak. Onze oplossingen helpen zorginstellingen niet alleen om compliant te zijn, maar ook om toegankelijkheid te verankeren in de gehele organisatie. Dit zorgt voor een betere opvolging van verschillende interne regels, draagt bij aan goed bestuur en zorgt voor een betere zorgervaring voor iedereen.
Daarvoor bieden we interne bewustwordingstrainingen aan om medewerkers bewust te maken van digitale toegankelijkheid en hen de juiste kennis en tools te geven om toegankelijkheid structureel te verbeteren. Door praktische sessies en hands-on workshops leren teams hoe ze toegankelijkheid kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden, van websitebeheer tot het maken van toegankelijke documenten en digitale communicatie.
Zorg voor compliance anno 2025
Compliance in de zorg is meer dan het naleven van wetten; het gaat om het waarborgen van toegankelijkheid, veiligheid en vertrouwen. Met de komst van de European Accessibility Act wordt digitale toegankelijkheid een prioriteit voor iedere zorginstelling. Een sterke compliance strategie is belangrijk om deze uitdaging aan te gaan.
Digitaal Toegankelijk helpt je graag om je organisatie klaar te stomen voor 2025. Neem vandaag nog contact met ons op en zie hoe wij je ondersteunen bij het naleven van de toepasselijke regels en het bevorderen van een inclusieve digitale zorgomgeving.