Ga naar de inhoud

Wat heb je aan een fysiek toegankelijk theater als je er online geen kaartje voor kunt kopen? In de culturele sector groeit het besef dat toegankelijkheid begint bij de website. Met de Europese toegankelijkheidswet die in juni 2025 van kracht wordt, neemt de urgentie alleen maar toe. CultureSuite, een digitaal platform voor culturele instellingen, werkt samen met Digitaal Toegankelijk om digitale toegankelijkheid structureel aan te pakken. We spreken met Matt Yau, Marketing Manager van CultureSuite, over toegankelijkheid binnen de cultuursector en over de samenwerking tussen CultureSuite en Digitaal Toegankelijk.

Wat doet CultureSuite precies?

“CultureSuite is een pakket digitale marketingtools, speciaal ontwikkeld voor de culturele sector,” vertelt Matt Yau. “Ons alles-in-één SaaS-platform omvat websites, digitale bewegwijzering en mailingsoftware die naadloos integreert met bestaande systemen, zoals ticketing en CRM’s.

Wat ons onderscheidt, is dat onze ontwikkelrichting wordt bepaald door de community. Dat betekent dat onze community van podia en instellingen direct invloed kan uitoefenen op de roadmap en innovatieve functies aandraagt, die vervolgens zonder extra kosten voor de rest van de CultureSuite-gemeenschap beschikbaar worden. Zo stimuleren we digitale duurzaamheid in kunst en cultuur.

Dit betekent onder andere: geen dure en tijdrovende website-rebuilds meer om de vijf jaar. Ons platform draait in de cloud en wordt elke drie weken geüpdatet. Instellingen ontvangen automatisch de nieuwste functies, toegankelijkheidsupdates en beveiligingsstandaarden.”

Matt Yau staat op de foto met een rugzak

Waarom is digitale toegankelijkheid juist in de culturele sector zo belangrijk?

“Toegankelijkheid is al langer een hot topic binnen de culturele sector. Iedereen wil zo inclusief mogelijk zijn,” zegt Matt. “Musea, theaters en festivals zetten zich al jaren in voor fysieke toegankelijkheid, ondanks de uitdagingen van monumentale gebouwen. Maar digitaal blijft men nog achter.”

Toch is digitale toegankelijkheid cruciaal, merken ze ook bij Culture Suite. “De website is vaak het eerste contactmoment met je publiek. Als die ervaring al stroef verloopt – door ontoegankelijke navigatie, onduidelijke ticketopties of ontbrekende alt-teksten – sluit je mensen uit nog vóór ze binnen zijn geweest.”

Matt merkt op dat culturele instellingen vaak beperkte middelen en technische kennis hebben: “De content is meestal geweldig, maar digitale toegankelijkheid vraagt om specifieke expertise. Daarom willen wij die technische zorg uit handen nemen.”

Hoe ziet de samenwerking met Digitaal Toegankelijk eruit?

Matt: “Bij CultureSuite zetten we ons in om kunst en cultuur digitaal toegankelijk te maken voor iedereen – zowel de bezoekers van onze websites als de medewerkers die deze beheren. Toen we een toegankelijkheidspartner zochten, sprong Digitaal Toegankelijk eruit als de perfecte match. Jullie diepgaande kennis van ons platform en de sector, gecombineerd met jullie inzet voor de non-profitwereld, maakte Digitaal Toegankelijk de ideale keuze.”

Hij vervolgt: “Als eerste stap hebben we Digitaal Toegankelijk gevraagd om een technische audit van ons platform uit te voeren. Zo hebben jullie de knoppen, navigatiestructuren en formulieren gecontroleerd – alles onder de motorkap,” legt Matt uit. “Omdat al onze klanten op hetzelfde platform draaien, hoeft die technische audit maar één keer gedaan te worden. Alle gebruikers profiteren automatisch van de verbeteringen.”

“Voor de contentzijde biedt Digitaal Toegankelijk auditpakketten waarmee instellingen de inhoud van hun websites kunnen verbeteren. Veel toegankelijkheidsproblemen ontstaan tijdens dagelijks CMS-gebruik: foutieve kopstructuren, ontbrekende alt-teksten of PDF’s die niet leesbaar zijn voor schermlezers.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor culturele instellingen op het gebied van digitale toegankelijkheid?

“De grootste valkuil is denken dat toegankelijkheid een eenmalig project is,” benadrukt Matt. “Toegankelijkheid moet geïntegreerd zijn in je contentprocessen. Zodra er nieuwe content wordt geplaatst zonder aandacht voor toegankelijkheid, loop je meteen weer achter.

Vier veelvoorkomende problemen zijn:

  • Slechte kopstructuur (bijvoorbeeld een H3 zonder een H2 erboven)
  • Geen alt-tekst bij afbeeldingen
  • Overmatig gebruik van ontoegankelijke PDF-bestanden
  • Geen gestructureerd contentproces met aandacht voor toegankelijkheid

We zien dat instellingen de wil hebben, maar de kennis en capaciteit missen om het goed aan te pakken. Daarom helpen wij ze graag op weg.”

Wat levert deze aanpak op voor de sector?

“Door toegankelijkheid technisch bij de kern aan te pakken, besparen instellingen tijd en geld,” zegt Matt.

“Het is inbegrepen in hun licentie, dus ze hoeven geen aparte, dure audittrajecten te doorlopen. Het bevordert ook meer inclusie binnen de organisatie. We zorgen ervoor dat niet alleen de website voor het publiek toegankelijk is, maar ook het platform waarmee content beheerd wordt. Zo kunnen ook mensen met een beperking bij culturele instellingen aan de slag.”

En wat brengt de toekomst?

CultureSuite werkt momenteel onder andere samen met het Wilminktheater en het Nationale Theater. “We hopen via webinars en bewustwordingscampagnes meer instellingen aan boord te krijgen. De wetgeving is een goede stok achter de deur, maar voor ons draait het om meer dan alleen naleving – het gaat om inclusie en digitale rechtvaardigheid.”

Toegankelijke cultuur voor iedereen

Wil je als organisatie er ook voor zorgen dat cultuur toeganbaar is voor iedereen? Neem dan contact op met ons of CultureSuite.

Ida Dlugosz

Ida is contentmaker voor Digitaal Toegankelijk. Ze zet zich graag in voor onze missie; een online wereld waar iedereen toegang tot heeft.