Ga naar de inhoud

Het is weer zover. De batterij wordt slecht en hij wordt trager dan mijn oma. Het is tijd voor een nieuw toestel. Als ik daar over praat met vrienden die kunnen zien, kom ik er al heel snel achter dat de criteria waaraan de telefoon moet voldoen, voor een blinde behoorlijk verschillen met de criteria van iemand die kan zien. Ik neem jullie mee op mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon. Waarbij ik altijd zeg: de ene blinde is de andere niet. Dit is zoals ik het ervaar.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Het besturingssysteem

Hierover kan ik kort zijn. Ik denk dat zo’n tachtig procent van de blinden werkt met Apples besturingssysteem ‘iOS’. Je hebt geen aparte software nodig om als blinde de telefoon te bedienen. De screenreader werkt direct, dus wanneer je de telefoon uit de doos hebt gehaald kun je gelijk aan de gang. Plug-and-play, zeg maar. En ondanks dat je voor een iPhone met iOS vergeleken met andere telefoons een behoorlijke meerprijs betaalt, weegt dit voor mij ruimschoots op tegen het gebruiksgemak dat iOS aan blinden biedt.

De kleur

De kleur interesseert me geen moer. Het zal wel gewoon een zwarte worden, maar als de pimpelpaarse met gele strepen 150 euro goedkoper is, wordt het ongetwijfeld die. Ik ben blind geboren, dus kan me geen enkele voorstelling van kleuren maken. Je begrijpt dat dit voor iemand die op latere leeftijd blind is geworden anders kan zijn.

Opslag

Omdat ik vanwege mijn werk als muzikant veel muziek en videootjes op mijn telefoon heb staan, wil ik minimaal 128 GB opslagruimte. Maar ik neig toch naar de 256 GB, als dit in mijn budget past.

Het scherm

Het scherm is voor mij ondergeschikt. Dit betekent dat ik een telefoon met kleiner scherm zou kunnen kopen. Dus eigenlijk gewoon een kleinere telefoon. Een bijkomend voordeel is dat een kleinere telefoon meestal goedkoper is. Een bijkomend nadeel is dan weer, dat het geluid van een kleinere telefoon vaak van mindere kwaliteit is. Dit nadeel neem ik voor lief omdat ik mijn oortjes in doe als ik muziek wil luisteren, of ik koppel de telefoon aan een grote speaker.

De camera

We zijn al een heel eind. Een kleurloze kleine iPhone. Ook de keuze tussen camera’s is ondergeschikt, aangezien er geen iPhone met een hele slechte camera meer bestaat.

Gezichtsherkenning

Iets wat ik irritant vind, is ‘Face ID’, de Apple-functie voor gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen. Ik wil gewoon een homeknop met een vingerscanner, omdat ik het lastig vind om de telefoon goed te richten. Mijn vinger op een knop leggen vind ik een stuk gemakkelijker.

De uitslag

Op grond van deze criteria kan het maar één telefoon worden: de iPhone SE 2020. Dus geen keuzestress voor mij. Maar er zit nog een klein addertje onder het gras. Want op internet gaat het gerucht dat er nog dit voorjaar een iPhone SE 2022 gaat uitkomen. Inclusief homeknop en vingerscanner. Dus heb me voorgenomen dat mijn oude telefoon het toch nog maar een paar maandjes moet uitzingen zodat ik de ontwikkelingen in de gaten kan houden. Wordt vervolgd!