28 juni 2025. Dat is de datum waarop de European Accessibility Act (EAA) in werking treedt. En dat is dichterbij dan je denkt. Maar geen paniek!
In deze blog zetten we alles weer voor je op een rijtje in een korte opfrisbeurt: over wat de wet inhoudt, voor wie die geldt en – misschien wel het belangrijkst – wat je nu zou moeten doen.
Terug naar de basis: wat is de EAA?
De European Accessibility Act is een Europese richtlijn die de digitale toegankelijkheid van producten en diensten regelt. En dat gaat verder dan alleen overheidswebsites. Denk aan:
- Webshops
- E-books en e-readers
- Digitale betaalautomaten
- Ticketautomaten
- Telecommunicatiediensten
- Apps van banken, vervoerders en andere dienstverleners
Kortom: het gaat om heel veel alledaagse digitale toepassingen. En die moeten straks voor iedereen toegankelijk zijn – dus ook voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking.
Wil je precies weten wat er allemaal onder valt? Lees onze whitepaper, opgesteld in samenwerking met onze partner de Roos.
Voor wie geldt de wet?
De EAA geldt in principe voor bedrijven die actief zijn in de EU en producten of diensten aanbieden die onder de wet vallen. Ook buitenlandse bedrijven die hun diensten aan EU-burgers aanbieden, moeten hieraan voldoen.
Overheidsinstanties zijn al verplicht om aan de toegankelijkheidsnormen te voldoen, maar met de EAA komt daar dus een flinke groep private partijen bij. In onze eerdere blog schreven we alles over wat compliance inhoudt voor de zes belangrijke sectoren:
- De semi-overheid
- Banken en verzekeraars
- Zorg
- kunst & cultuur en non-profit
- Onderwijs
- Retail en commercie.
Wat zijn de uitzonderingen?
Wanneer val je niet onder de EAA? Hieronder lees je welke uitzonderingen er zijn.
1. Klein bedrijf? Misschien vrijstelling
Is je organisatie kleiner dan 10 medewerkers en heb je een jaaromzet onder de € 2 miljoen? Dan hoef je de EAA niet toe te passen.
2. Alleen B2B-leveringen
Levert jouw bedrijf uitsluitend aan andere bedrijven, en gebruiken consumenten jouw producten of diensten niet? Bijvoorbeeld een intern CRM-systeem dat niet door particulieren wordt ingezet. Dan valt je dienstverlening buiten de reikwijdte van de EAA.
3. Fundamentele wijziging nodig
Moet je je product of dienst volledig herontwerpen – of je hele bedrijfsstructuur op de schop gooien – om aan de EAA te voldoen? In zo’n geval kun je een vrijstelling aanvragen, omdat naleving een ‘fundamentele wijziging’ zou vereisen.
4. Onevenredige last
Als de inspanning om toegankelijk te maken buiten verhouding staat met het aantal gebruikers dat er écht baat bij heeft, kun je een uitzondering claimen. Houd er rekening mee dat je hiervoor een gedegen onderbouwing en bewijsvoering moet aanleveren.
5. Specifieke digitale content
Voor sommige soorten online materiaal gelden wél uitzonderingen:
-
Vooraf opgenomen of tijdgebaseerde media (bijvoorbeeld webinars die al online staan).
-
Kantoordocumenten in standaardformaten (zoals Word, Excel).
-
Online kaarten (denk aan interactieve landkaarten).
-
Content die door derden is gemaakt en niet door jouw organisatie zelf.
6. Bouwkundige toegankelijkheid
Alle eisen rondom fysieke toegankelijkheid van gebouwen vallen niet onder de EAA, maar onder het Nederlandse Bouwbesluit.
Paniek? Hoeft (nog) niet.
We snappen het: 28 juni klinkt misschien als morgen, zeker als je net ontdekt dat jouw webshop of app óók onder de wet valt. Maar goed nieuws: je hoeft het niet allemaal alleen te doen, wij denken graag met je mee. Onze experts kunnen jouw organisatie of bedrijf begeleiden bij het implementeren van de verschillende regels en richtlijnen die gelden voor de Nederlandse markt.
De voordelen van voldoen aan de EAA
Toegankelijkheid klinkt voor sommige bedrijven als een bureaucratische verplichting, maar wie het goed aanpakt, plukt er ook de vruchten van:
- Je bereikt een grotere groep klanten
- Je voldoet aan wetgeving en voorkomt boetes
- Je merk wordt inclusiever én sterker
Bedrijven die op tijd beginnen met de voorbereidingen, voorkomen straks hoge boetes en juridische problemen. Bovendien biedt het vroegtijdig werken aan digitale toegankelijkheid concurrentievoordelen, omdat consumenten steeds vaker kiezen voor bedrijven die inclusiviteit hoog in het vaandel hebben.
En dat laatste is belangrijk: inclusiviteit is geen hype meer, maar een harde eis van klanten, gebruikers en werknemers.
Wat kun je nu doen?
- Inventariseer of jouw product of dienst onder de EAA valt
- Laat je digitale kanalen testen op toegankelijkheid (bijvoorbeeld met een audit)
- Werk knelpunten stap voor stap weg
- Zorg dat toegankelijkheid een vast onderdeel wordt van je ontwikkelproces.
In dit artikel lees je meer over hoe je je kunt voorbereiden op de nieuwe regelgeving.
Meer weten?
We houden bij Digitaal Toegankelijk alle ontwikkelingen rond de EAA nauwlettend in de gaten. Wil je op de hoogte blijven? Houdt deze website in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.