Ga naar de inhoud

Op het gebied van computeraanpassingen voor blinden komen we steeds een stukje verder, zoals jullie regelmatig in mijn blogs kunnen lezen. Maar er is één oprukkend verschijnsel dat behoorlijk roet in het eten gooit, op het gebied van zelfstandigheid van onze doelgroep, en waar maar moeilijk aanpassingen voor te verzinnen zijn.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Geen nieuw keyboard

Ik heb het over het touchscreen, of op z’n Nederlands: aanraakscherm. Je weet wel, zo’n scherm of schermpje op een apparaat, waarop je zaken met je vinger moet aanraken, in plaats van een knop indrukken.

Ik werd er voor het eerst mee geconfronteerd in mijn hoedanigheid als muzikant. Er is bijna geen keyboard meer dat geen touchscreen heeft voor bepaalde functies. Voor ons is dat onwerkbaar. Een goed nieuw professioneel keyboard zit er voorlopig dus domweg niet in, omdat hij voor mij onbedienbaar is.

In huis

Maar in de loop der tijd komen er steeds meer apparaten bij, waar je via een aanraakscherm de boel moet instellen. Bijvoorbeeld bij de nieuwste keukenapparatuur. Mijn oven kan ik bijvoorbeeld met knoppen bedienen. Maar als de stroom uitvalt moeten er op het touchscreen allerlei zaken worden geregeld zodat ‘ie weer werkt.

Voor de rest heb ik er in mijn eigen huis nog weinig mee te maken. Er zijn nu nog voldoende apparaten in de handel waar het nog niet op zit. Toch voorzie ik in de toekomst dat dit steeds lastiger gaat worden.

Op het werk

Ook op de werkvloer worden we steeds vaker op dit fenomeen getrakteerd. Neem nu mijn werkplek bij KPN. Ik kan helaas niet mijn eigen koffie pakken omdat de koffieautomaat een touchscreen heeft. Ook de printer heeft zo’n ding. De magnetron in het keukentje heeft ook een aanraakscherm. Kortom: lastig, lastig, lastig. En omdat het allemaal geïntegreerd is in verschillende systemen, is het voor de bedrijven die dergelijke aanpassingen maken ondoenlijk voor elk scherm een passende oplossing te verschaffen. En als het al mogelijk zou zijn, wordt het ongetwijfeld veel te duur. Kortom, hier is helaas nog geen passende oplossing voor.

Uitdaging

Dus bij dezen daag ik jullie uit. Wie heeft de gouden tip? Wie komt met een briljant idee? Wie maakt het leven van de gemiddelde blinde weer een stukje makkelijker? Dat zou een mooi begin zijn van het nieuwe jaar.