Op 5 oktober 2023 bracht het World Wide Web Consortium (W3C) WCAG 2.2 uit als de nieuwe standaard voor digitale toegankelijkheid. Lector Eric Velleman vertaalde deze versie samen met anderen naar het Nederlands. Deze Nederlandse vertaling staat nu online op de website van het W3C.
In dit artikel kijken we kort naar WCAG en de nieuwe Nederlandse vertaling.
Wat zijn de WCAG-richtlijnen?
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn een reeks richtlijnen die ervoor zorgen dat webcontent toegankelijk is voor iedereen. Inclusief mensen met een handicap. De richtlijnen bieden een uitgebreide reeks criteria en aanbevelingen die web ontwikkelaars en ontwerpers kunnen volgen om websites gebruiksvriendelijker en inclusiever te maken. Het World Wide Web Consortium (W3C) ontwikkelde de richtlijnen.
Kijk op onze kennisbank voor meer informatie over WCAG.
De nieuwe criteria van WCAG 2.2
De nieuwste versie, WCAG 2.2 introduceert een aantal nieuwe richtlijnen en criteria om de toegankelijkheid verder te verbeteren. Deze updates zijn bedoeld om gebruikers met een handicap een nog betere ervaring te bieden bij het navigeren en gebruiken van websites. Voorbeelden van nieuwe criteria zijn:
- Verbeterde navigatie en gebruiksvriendelijkheid voor toetsenbordgebruikers: Focus Zichtbaar (Minimum) en Focus Zichtbaar (uitgebreid) zorgen ervoor dat de focusindicator beter zichtbaar is voor toetsenbordgebruikers. Dit maakt het eenvoudiger om te zien welk element momenteel de focus heeft. Dit is cruciaal voor een goede navigatie zonder muis.
- Nieuwe richtlijnen voor het maken van duidelijkere en meer consistente knoppen en links: De richtlijn Overbodige Invoer is toegevoegd. Deze richtlijn voorkomt dat gebruikers dezelfde informatie meerdere keren moeten invoeren binnen een proces. Dit is vooral nuttig voor mensen met cognitieve beperkingen en beperkte motorische vaardigheden. De gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie verhogen op deze manier.
- Extra aanbevelingen voor het verbeteren van de leesbaarheid van tekst en het gebruik van contrast: De nieuwe richtlijn Toegankelijke Authenticatie zorgt ervoor dat gebruikers een alternatieve en eenvoudige manier hebben om zich te authenticeren zonder dat ze zich een wachtwoord hoeven te herinneren. Dit kan bijvoorbeeld via een link naar een e-mailadres of een vingerafdruk.
- Nieuwe criteria voor de visuele weergave van controles: Om te zorgen dat alle gebruikers interface-elementen gemakkelijk kunnen herkennen en gebruiken biedt WCAG 2.2 ook een nieuwe weergave van bijvoorbeeld Sleepbewegingen.
Fijn om te weten: op dit moment hoef je nog niet verplicht te voldoen aan WCAG 2.2
Bij Digitaal Toegankelijk hanteren wij op dit moment ook nog WCAG 2.1 bij onze onderzoeken. Maar ga je aan de slag met een nieuwe website of app, of werk je aan verbetering van je online content? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met de nieuwe succescriteria van WCAG 2.2.
De Nederlandse vertaling: een teaminspanning
De Nederlandse vertaling van WCAG 2.2 is het resultaat van een gezamenlijke inspanning onder leiding van lector Eric Velleman, verbonden aan het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering bij de HAN, en een grote groep betrokkenen. Dankzij hun harde werk en toewijding is de vertaling nu beschikbaar op de W3C-website. Deze vertaling biedt Nederlandse webontwikkelaars en ontwerpers de mogelijkheid om de richtlijnen in hun moedertaal te lezen en toe te passen, wat de drempel verlaagt om aan de internationale toegankelijkheidsstandaarden te voldoen.
Iedereen doet mee!
Voor Nederlandse bedrijven en organisaties betekent de beschikbaarheid van de Nederlandse vertaling van WCAG 2.2 dat het makkelijker wordt om hun digitale content toegankelijker te maken.
Dit is niet alleen belangrijk voor het voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook voor het vergroten van de inclusiviteit en het bereik van digitale diensten. Door te voldoen aan de WCAG-richtlijnen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun websites bruikbaar zijn voor een breder publiek, inclusief mensen met verschillende vormen van beperkingen. Want wist je bijvoorbeeld dat Nederland ruim 4 miljoen mensen met een functiebeperking kent? Al deze mensen willen ook volledig gebruik kunnen maken van onlineproducten en diensten. Door je onlinediensten digitaal toegankelijk te maken zorg je ervoor dat iedereen kan meedoen.
Wil je zelf aan de slag met WCAG 2.2?
Vraag dan nu onze whitepaper aan. En wil je meer inzicht krijgen in de toegankelijkheid van je website of app? We helpen je graag middels een audit.