Ga naar de inhoud

Van 4 tot en met 8 oktober 2021 vindt de Week van de Toegankelijkheid weer plaats. En er is goed nieuws voor de organisatie én de deelnemers: naast online activiteiten is het dit jaar weer mogelijk om fysiek deel te nemen aan de week. Maar, wat kan je als bezoeker verwachten van de Week van de Toegankelijkheid 2021? In dit artikel lichten we enkele onderdelen van het programma toe.

De Week van de Toegankelijkheid

Het landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte – Ieder(in) – is de initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid. Sinds 2000 wordt de week jaarlijks georganiseerd om het belang van fysieke en digitale toegankelijkheid extra onder de aandacht te brengen. 

Iedere editie van de Week van de Toegankelijkheid kent zijn eigen thema. Vorig jaar, toen vanwege de corona-maatregelen de week online plaatsvond, lag de focus vanzelfsprekend op digitale toegankelijkheid. Dit jaar is het thema ‘Uit & Thuis’. De maatregelen worden geleidelijk aan wat beperkter, waardoor we weer naar restaurants kunnen, musea kunnen bezoeken en erop uit kunnen gaan. Tijdens deze editie pleit Ieder(in) daarom voor toegankelijke horeca, natuurgebieden, festivals, sportaccommodaties en meer. Deze onderdelen worden in het thema vertegenwoordigd door ‘Uit’. 

Omdat digitale toegankelijkheid net zo belangrijk is als fysieke toegankelijkheid, wordt dit onderwerp ook in deze editie weer uitgebreid behandeld. Dit is terug te zien in het tweede gedeelte van het thema: ‘Thuis’. Volgens de organisatie moet iedereen mee kunnen doen, online en fysiek op locatie.

Lachend meisje in rolstoel met discobal

Een greep uit het programma

Ieder(in) genereert aandacht voor het belang van toegankelijkheid middels een vol en divers programma. Tijdens de week worden dienstverleners bijvoorbeeld geïnformeerd over digitale toegankelijkheid, worden toegankelijkheidsprijzen uitgereikt en wordt de meest toegankelijke gemeente van Nederland benoemd. Verdeeld over heel Nederland zijn er tussen 4 en 8 oktober inspirerende activiteiten. Denk hierbij aan een masterclass toegankelijkheid, natuurwandelingen, workshops en webinars. Het volledig aanbod is terug te vinden op de website van de Week van de Toegankelijkheid, hieronder volgen enkele aanraders uit het programma.

1. De verkiezing van meest toegankelijke gemeente van Nederland

We schreven eerder al over de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland en zijn daarom zeer benieuwd naar de uiteindelijke winnaar! De verkiezing wordt georganiseerd vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Superteam doet verslag van de voortgang van de verkiezing. In de onderstaande video wordt het Superteam ontvangen in de gemeente Westland. Deze gemeente is bijvoorbeeld al twintig jaar bezig om de stranden langs de Westlandse kust toegankelijk te maken. 

Het is daarom niet voor niets dat Westland één van de twaalf kanshebbers is voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De andere gemeenten zijn:

  • Beek
  • Hardenberg
  • Harderwijk
  • Meierijstad
  • Noordenveld
  • Oude Ijsselstreek
  • Rotterdam
  • Sint Anthonis
  • Stein
  • Waalwijk
  • Westland
  • Zwolle

Op het YouTube kanaal van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland zijn video’s te vinden van andere finalisten. Op 7 oktober wordt de verkiezing in Amersfoort beslecht. Belangstellende kunnen het evenement online volgen via de website van de Week van de Toegankelijkheid.

2. Masterclass Toegankelijkheid voor Culturele Instellingen

Cultuur zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ook voor mensen met een beperking. Eerder schreven we al over het initiatief Toegankelijke Recreatie dat zich inzet om alle recreatieplekken voor iedereen toegankelijk te maken. De visie van deze organisatie sluit nauw aan op de masterclass Toegankelijkheid voor Culturele Instellingen.

Op woensdag 6 oktober geeft Marianne van ‘Welkom Toegankelijkheid & Evenementen’ inzicht in de mogelijkheden voor het toegankelijk maken van culturele instellingen. Tijdens de masterclass worden praktische tips en praktijkvoorbeelden gegeven die direct toe te passen zijn. Alle culturele instellingen, zoals musea, poppodia, monumentenzorg, theaters, bibliotheken, bioscopen, etc. zijn volgens de organisatie gebaat bij deze masterclass.

3. Toegankelijkheidsprijs gemeente Den Bosch

De gemeente Den Bosch zet wat betreft toegankelijkheid zijn beste beentje voor. De gemeente organiseert zijn eigen Toegankelijkheidsverkiezing, waarin één organisatie en één inwoner uit Den Bosch benoemd worden die zich buitengewoon inzetten voor de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking. 

Op 5 oktober wordt de prijs tijdens een fysiek evenement in Den Bosch uitgereikt. Wil je erbij zijn? Houd dan de website van het evenement in de gaten.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.