Ga naar de inhoud

Zoals vaker, kijk ik aan het begin van het jaar graag terug naar het afgelopen jaar en vooruit naar het nieuwe jaar. Vorig jaar was voor mij een goed jaar. Een leerzaam jaar. Dat hoop ik komend jaar voort te zetten.

Profielfoto van Claire

Claire Meijer

Claire is zelfstandig ondernemer en zet zich met haar bedrijf Klinktprima.nl in voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt. Ze is zelf doof en woont met haar man en haar zoontje in Helmond.

Een nieuwe baan bij Kentalis

Het jaar 2022 startte spannend voor mij. Ik solliciteerde op een nieuwe baan. Ik zocht eigenlijk naar werk, door naar twee soorten vacatures te bekijken: vacatures voor mijn oude laboratoriumwerk, en vacatures voor werken met dove mensen. Dat eerste lukte niet, maar het tweede gelukkig wel.

Dankzij een tip van een oud-collega, kwam ik een vacature voor ‘begeleider doofblinden’ tegen. Dat leek me wel wat: me inzetten voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Zo is het balletje gaan rollen en mocht ik bij Kentalis gaan werken. Lees in mijn blog van 8 juli hoe blij ik daar mee was. Dat ben ik gelukkig nog steeds!

Veel leren van elkaar

Het werken met doofblinde cliënten is voor mij leuk en afwisselend. Bij intervisie-bijeenkomsten leer ik van mijn collega’s. Maar het leukste is werken met cliënten. Wanneer ik hen help, met activiteiten zoals boodschappen doen, winkelen, zwemmen en fietsen (op een duo-fiets waar je naast elkaar zit), leer ik steeds beter communiceren met vierhandengebaren, begeleiden en hoe het is om doofblind te zijn.

Om dat laatste nóg beter te begrijpen, werd ik tijdens een cursus bij Kentalis geblindeerd en ondergedompeld. Indrukwekkend en best wel eng!

Claire probeert met afgeplakte bril en stok te ervaren hoe het is om als doofblinde te lopen.

Blijven freelancen

Mijn ZZP-werkzaamheden blijven ook doorgaan. Zo schrijf ik nog altijd voor DigitaalToegankelijk, zoals over trots en naamgebaren en ben ik in het voorjaar ook gefilmd. En ik ben ook nog redacteur voor het blad ‘Woord en Gebaar’. Hierin delen we informatie over de dovengemeenschap, organisaties, evenementen, en over beroemde dove mensen die rolmodellen zouden kunnen zijn.

Ik hou ervan om te schrijven en lezers te inspireren. Maar ik hou ook van lezen. Ik vind het belangrijk voor mijn ontspanning, maar ook voor het inwinnen van informatie. Ik ben van plan om me verder te verdiepen en meer te gaan lezen.

Daarnaast blijf ik in 2023 presentaties geven als ervaringsdeskundige, voor werkgevers, professionals en het UWV. Het doel daarvan is om mensen te inspireren en te leren over hoe het is om doof te zijn, te communiceren en om samen te werken. Ik vind het belangrijk om mijn kennis daarover te delen, en zo de arbeidsmarkt voor doven te verbeteren.

Claire's eerste presentatie met Grow2Work en Werkpad

Naar de middelbare school

Privé is het een spannend jaar voor mijn zoon. Hij gaat na de zomer naar de middelbare school. Dat houdt in dat er veel informatiebijeenkomsten zijn op de basisschool over zijn toekomst, open dagen op de middelbare scholen en later in het jaar natuurlijk ook de musical en andere bijzondere evenementen.

Voor mij houdt dat in dat ik veel tolken inzet om alles goed mee te kunnen krijgen. Inmiddels nemen we een tolk op afstand mee op tien-minuten-gesprekken op school. De tolk zie ik dan op de telefoon en de tolk hoort het gesprek via een goede speaker en microfoon die we aan de telefoon koppelen. Ideaal voor korte gesprekken. Lees elders op deze website meer, over wat het inhoudt om doof te zijn en op te voeden.

Mijn zoon vindt mijn werk ook interessant, hij leert ook nieuwe (vierhanden)gebaren van mij. Dit jaar willen we nog een speciale les organiseren voor zijn klas, waar een doofblinde cliënt kan vertellen over zijn ervaringen en de klas laten onderdompelen als doofblind. Dat gaan we binnenkort regelen met mijn client en de juf.

Tot snel weer!

Dus, genoeg te doen in 2023, met werk, privé en waarschijnlijk ook weer nieuwe uitdagingen. Ik zal met veel plezier nieuwe blogs blijven schrijven over wat er komende tijd op mijn pad komt!

Blijf je me volgen, ook via Instagram en LinkedIn? Ik lees er graag wat jij leuk vindt om te lezen en waarom.