Ga naar de inhoud

Toen ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw op het blindeninstituut zat, leerden we eigenlijk alleen maar braille. Totdat er voor die tijd een revolutionaire uitvinding werd gedaan.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

De Optcacon

De Optacon werkte als volgt: er stond een apparaat voor je neus. Hierin legde je je linker wijsvinger. In je rechter hand had je een soort cameraatje waarmee je over geschreven tekst op papier ging. Die letters werden door middel van stroompjes naar je linker wijsvinger geprojecteerd, zodat je ze in dat apparaat kon voelen. En voor heel kleine lettertjes, zoals in een krant of telefoonboek, moest je weer een andere camera aansluiten.

Ik was betrokken bij dat experiment. Dus ik kan sindsdien ook jullie letters lezen. Het grote nadeel van dit apparaat was dat het langzaam ging en dat je na een uur geen gevoel meer had in je wijsvinger. Het kostte bovendien ook nog eens 50.000 gulden, dus het was voor de meesten niet te betalen en werd nergens vergoed. Dus al snel verdween de Optacon van de markt.

Seeing AI

Het heeft best lang geduurd voor er iets op de markt kwam waarmee wij ziende tekst konden lezen. Eigenlijk pas met de scanner, zo’n vijfentwintig jaar later. Daarmee konden we tekst van papier scannen en omzetten naar Word, zodat onze sprekende computer het kon voorlezen.

Die techniek ging verder. Ondertussen werken vele blinden met Seeing AI. Dit is een simpele app voor iPhone of Android (ontwikkeld door Microsoft) die het leven van de blinde een stukje simpeler maakt. Essentieel is wel dat je een beetje met je camera moet kunnen omgaan. Geloof me dat is voor vele blinden nog een hele klus (waarschijnlijk is dat ook de reden waarom er zo weinig blinde cameramannen zijn).

Maar wanneer je dat een beetje onder de knie hebt, biedt het programma vele mogelijkheden. Om te beginnen: het scannen van korte tekst. Dit gebruik ik sinds kort voor het scannen van verpakkingen van producten. Werkt supersnel. Even scannen en je telefoon vertelt precies alle ins en outs van het product.

Maar de app kan meer

Voor langere lappen tekst en brieven heeft de app Seeing AI de documentenscanner. Je maakt eerst een foto van de tekst en dan wordt hij netjes voor je voorgelezen. Ook streepjescodes doet hij met gemak. Briefgeld ontwaart hij netjes voor je, met de valutascanner.

Maar het apparaat gaat verder. Hij kan je doormiddel van een pieptoon laten horen hoe licht een ruimte is. Hoe hoger de toon hoe lichter de ruimte. Super handig om te kijken of je lampen uit zijn.

Ook herkent de app kleuren. Praktisch, voor wanneer je wilt weten welke kleur kleding je uit de kast pakt. Daarnaast kan de app ruimtes scannen. Als je een foto van de ruimte maakt, vertelt hij precies wat hij ziet.

En tenslotte kan die personen herkennen of beschrijven. Mij beschrijft deze app als een man van ongeveer 45. Dit compliment wilde ik jullie niet onthouden. Alleen dat was al een reden om dit staaltje techniek met jullie te delen. Voor wie het leuk vindt om hier mee te spelen: hij is gewoon gratis in de AppStore te downloaden.