Ga naar de inhoud

Het internet staat vol met handige sneltoetsen om snel digitale handelingen uit te voeren. Waarschijnlijk is iedereen bekend met de combinatie ‘Control + C’ en ‘Control + V’ voor respectievelijk kopiëren en plakken, of ‘Control + F’ voor zoeken op een pagina. Dit soort handige sneltoetsen besparen voor veel internetters dagelijks een hoop tijd. Maar, wist je dat sneltoetsen ook voor ergernissen kunnen zorgen? In dit artikel lichten we WCAG 2.1.4 en enkel-teken-sneltoetsen toe.

Wat is een enkel-teken-sneltoets?

De voorbeelden hierboven zijn geen voorbeelden van enkel-teken-sneltoetsen. Er worden namelijk meerdere toetsen gebruikt om te knippen en plakken: ‘Ctrl’ én ‘C’, bijvoorbeeld, voor de handeling ‘kopiëren’. Enkel-teken-sneltoetsen kunnen daarentegen met slechts één toets van het toetsenbord geactiveerd worden. Een bekend voorbeeld van een enkel-teken-sneltoets is de ‘F’ die bij YouTube-widgets gebruikt kan worden om de video op volledige schermgrootte te spelen.

Andere voorbeelden van een enkel-teken-sneltoets zijn te vinden in het online mailprogramma van Google: Gmail. In dit programma kunnen gebruikers bijvoorbeeld mail archiveren met ‘E’, beantwoorden met ‘R’ en berichten verwijderen met ‘#’.

Kind kijkt YouTube

Enkel-teken-sneltoetsen uitzetten op YouTube en Vimeo

Video’s van YouTube en Vimeo worden via iFrames ingesloten op andere websites. De video wordt geplaatst of ‘gehost’ op YouTube of Vimeo, maar kan hierdoor op een andere website afgespeeld worden. Beide platforms bieden de mogelijkheid om deze sneltoets uit te zetten via het iFrame dat de webredacteur op zijn of haar site gebruikt.

Op YouTube kan die “?disablekb=1” aan de URL toevoegen, om zo volledig scherm uit te zetten.

“https://www.youtube.com/watch?v=LkeBkKsFdLQ&ab_channel=DigitaalToegankelijk” verander je dus naar “https://www.youtube.com/watch?v=LkeBkKsFdLQ&ab_channel=DigitaalToegankelijk?disablekb=1″

Bij Vimeo is de methode vergelijkbaar, maar is de tekst die je moet toevoegen anders. Bij Vimeo voeg je namelijk ‘?keyboard=0’ toe achter de ingesloten URL.

Webredacteurs aan het werk

Voor wie zijn enkel-teken-sneltoetsen een ergernis?

Over het algemeen is de groep die last kan hebben van enkel-teken-sneltoetsen op te delen in tweeën. Aan de ene kant staan gebruikers die simpelweg een sneltoets per ongeluk via het toetsenbord activeren. Voor hen kan het per ongeluk intoetsen van de ‘E’ toets resulteren in het archiveren van een e-mail die ze aan het lezen waren.

Aan de andere kant staan gebruikers van spraakgestuurde software (spraakinvoer). Deze groep kan eenvoudig sneltoetsen gebruiken die uit meerdere tekens bestaan, door bijvoorbeeld ‘Control Foxtrot’ te zeggen. Sneltoetsen die bestaan uit één teken kunnen gemakkelijker worden gebruikt, en laat dat nou net het probleem zijn. Wanneer slechts één toets voldoende is voor het uitvoeren van een actie, kan het uitspreken van één woord al meerdere acties onbedoeld in gang zetten.

Voldoen aan WCAG 2.1.4

Webrichtlijn 2.1.4 richt zich op enkel-teken-sneltoetsen. Dit criterium stelt dat webpagina’s óf geen enkel-teken-sneltoetsen gebruiken, óf gebruikers de mogelijkheid hebben om enkel-teken-sneltoetsen handmatig uit te zetten.

Helaas kunnen gebruikers deze sneltoetsen niet handmatig uitzetten. Maar webbouwers en redacteurs kunnen dit wel. Dus maak er gebruik van.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.