Ga naar de inhoud

Een nieuw onderzoek van Digital Trust Index waarschuwt dat 94% van Europese websites nog niet digitaal toegankelijk zijn. Hierdoor worden miljoenen mensen benadeeld. Er zijn 250.000 websites in Europa getoetst op toegankelijkheid. Alle landen scoorden (nog) onvoldoende, met een iets betere score voor Scandinavische landen. Nederland eindigt op de vijfde plek, met 93,11% van de 30,392 getoetste Nederlandse homepages die niet digitaal toegankelijk zijn.

In dit artikel leggen we kort uit wat het onderzoek inhoudt en wat dit betekent voor de Nederlandse toegankelijkheidsmarkt.

Hands working on laptop. There is a travel website visible on screen.

Wat is de Digital Trust Index?

De Digital Trust Index 2024 is een jaarlijks onderzoeksinitiatief van het digitale adviesbureau Craftzing om de betrouwbaarheid van digitale platforms te meten. Elk kwartaal richt de index zich op één vertrouwensaspect. Deze editie richt zich op toegankelijkheid. Het is de eerste keer dat er een onderzoek is uitgevoerd met zo’n grote steekproef van Europese websites.

Welke problemen komen het meest voor volgens het onderzoek?

De meest voorkomende problemen zijn:

  • websites met onvoldoende kleurcontrast
  • websites zonder beschrijvende tekst voor afbeeldingen, links en knoppen.

Deze problemen vormen aanzienlijke obstakels voor mensen met een visuele beperking. Op onze website kan je de verhalen lezen van onze ervaringsexperts. Ze vertellen onder andere over de obstakels die zij tegenkomen in de fysieke en online werelden.

Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse bedrijven en organisaties?

Vanaf 28 juni 2025 gaat de Europese Toegankelijkheidswet toegankelijkheidseisen afdwingen voor essentiële producten en diensten. Bedrijven en organisaties kunnen vanaf dat moment boetes krijgen van de Nederlandse overheid als ze niet aan de eisen van toegankelijkheid voldoen. De inhoud van de boete is nog niet bekend. In het artikel Toezicht op digitale toegankelijkheid lees je wat we tot nu toe weten over de handhaving van de European Accessiblity Act. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er in Nederland meer dan 4 miljoen mensen wonen met een beperking. Dat zijn dus meer dan 4 miljoen mensen die geen (volledig) gebruik kunnen maken van jouw producten en diensten!

Wat is de European Accessibility Act?

Meer dan 100 miljoen Europeanen leven met een vorm van een functiebeperking. De Accessibility Act (EAA) of Europese Toegankelijkheidswet is bedacht/gemaakt om online producten en diensten toegankelijker te maken voor alle Europeanen. Deze pan-Europese regelgeving stelt dat onder andere webshops, websites en financiële diensten volledig digitaal toegankelijk moeten zijn. In het artikel Wat betekent de European Accesibility Act 2025 voor jou? lees je meer over wat de European Accessbility Act precies inhoudt.

Tijd om in actie te komen!

Wil je weten of jouw website, app of intranet van jouw organisatie voldoet aan de toegankelijkheidseisen? En wil je klaar zijn voor de nieuwe wetgeving in 2025? Digitaal Toegankelijk helpt organisaties en bedrijven door onder andere toegankelijkheidsonderzoeken uit te voeren. Neem voor meer informatie contact met ons op.