Ga naar de inhoud

Uit een publicatie van de NOS blijkt dat de organisatie van het Eurovisie Songfestival van 2020 neemt toegankelijkheid zeer serieus neemt. Zo wordt er naast de ondersteuning voor mensen met een auditieve en visuele beperking op tv, ook in Ahoy rekening gehouden met deze groep.

Signdancers voor doven en slechthorende

Hoofdproducent Sietse Bakker vertelde aan de NOS dat er schermen worden geplaatst waar de avond live ondertiteld zal worden. Daarnaast gaat de organisatie signdancers inzetten, welke ook op de schermen in de zaal te zien zullen zijn. Deze dansende gebarentolken zorgen ervoor dat ook doven en slechthorende de boodschap en de sfeer van de Europese zangers meekrijgen.

De reacties op social media geven aan dat er daadwerkelijk behoefte is aan dit soort ondersteuning. Op YouTube wordt er vol lof gesproken over de signdancers. Mensen geven aan dat ze nu eindelijk ook kunnen genieten van de muziek en de sfeer.

Organisatorische uitdaging

Voor de organisatie gaat het verder dan slechts een paar beeldschermen in de zaal plaatsen. Zo mogen de schermen in de zaal bijvoorbeeld niet in beeld komen voor de kijkers die via de tv de uitzending volgen. Ook moet er rekening worden gehouden met de helderheid van de schermen, zodat deze de bezoekers die het Eurovisie Songfestival bezoeken niet gaan storen.

Daarnaast houdt de organisatie rekening met bezoekers met een sensitieve beperking, zoals autisme. Er gekeken of er een ruimte kan worden ingericht waar mensen die te veel prikkels ervaren zich terug kunnen trekken.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.