Ga naar de inhoud

Het is feest in Blindenland, lieve mensen. En dat heeft alles te maken met een nieuwe app. Een ware hit die niet per se voor blinden gemaakt is, maar wel voor blinden gemaakt líjkt. Ik heb het over Clubhouse.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd, een korte uitleg. Clubhouse is een app die momenteel alleen op de iPhone te gebruiken is. Om de app te kunnen gebruiken, heb je een uitnodiging nodig. Dit lijkt exclusief, maar in de praktijk kun je ontzettend veel uitnodigingen weggeven. Je krijgt er bij aanvang twee, maar zodra je die hebt weggegeven volgen er steeds nieuwe uitnodigingen. Ik heb bijvoorbeeld nog acht uitnodigingen om weg te geven.

foto van een iphone met de app Clubhouse erop, waarin te zien is dat iemand nog twee invites kan versturen

Audiorooms

De app draait om audiorooms die je zelf kunt aanmaken of bezoeken. Als je een audioroom aanmaakt, ben je moderator. Als je een audioroom bezoekt, kom je in het publiek binnen en sta je op ‘mute’. Wanneer je virtueel je hand opsteekt kan de moderator je op het virtuele podium plaatsen, waardoor je kunt meedoen in het gesprek. Dit biedt ongekende mogelijkheden. Mensen kunnen lezingen geven, of een optreden streamen. Radio dj’s kunnen publiek betrekken in hun uitzendingen, maar je kunt ook gewoon een gezellig praatje met verschillende mensen in een groep maken.

Even inkomen

Ik ben er een maand geleden mee begonnen met enige reserves. Vrienden riepen dat het echt iets voor mij was. Mijn eerste indruk was niet erg positief. Ik zag alleen maar een Poolse en een Spaanse room. Omdat mijn Pools wat roestig is en mijn Spaans niet verder komt dan ‘si’ heb ik een vriend gebeld die me op weg heeft geholpen. Hij legde me uit dat het de kunst van Clubhouse is om je vrienden te volgen, zodat jij kan zien in welke room zij zitten. Als je vervolgens in een room een leuk persoon tegenkomt, kun je hem of haar ook weer volgen en zien in welke rooms deze persoon zit.

foto van iphone met appstore waarin Clubhouse als zoekresultaat staat

Internationale nieuwe vrienden

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat een verslavende werking heeft. De eerste nacht dat ik op Clubhouse zat, heb ik daardoor niet geslapen. Ik heb mensen leren kennen van Melbourne tot Kutkachelveen. Ook heb ik me nog nooit beseft dat er in Nederland zoveel blinden zijn. En ik heb niet alleen blinden leren kennen, maar ook vrienden gemaakt met een Nederlander in Denemarken en bekende Nederlanders zoals Dennis Schouten en Giel Beelen. Ik heb optredens gestreamd. Dit was ontzettend leuk omdat mensen direct verzoekjes kunnen aanvragen en reageren. Clubhouse doet het ook goed wat betreft toegankelijkheid. En de populariteit gaat veel verder dan de blinden-community; vele bekenden in binnen- en buitenland omarmen de app.

Als je mij een jaar geleden had verteld dat er een audioapp zou komen die zo populair zou zijn, had ik je voor gek verklaard. Het leek mij dat zienden niet meer zonder beeld zouden kunnen. Hoe dan ook ben ik er heel blij mee en vele blinden met mij.