Skip to main content
BlindSlechtziendVisuele Beperking

Formulieren voor uitzonderingssituaties avondklok niet toegankelijk voor blinden

Door 2021-02-013 Reacties

Zoals jullie weten is de avondklok ingegaan. Bij hoge uitzondering mag je naar buiten. Maar dan heb je wel formulieren nodig. Die moet je zelf downloaden, invullen, en digitaal bij je dragen voor het geval je op straat een boa tegenkomt. De formulieren kun je vinden op Rijksoverheid.nl, maar ik heb gister helaas aan den lijve ondervonden dat deze niet toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

De website van de Rijksoverheid leek in eerste instantie veelbelovend. Alles werd duidelijk uitgelegd, en de formulieren waren goed te downloaden. Daarna hield het echter op. Want de gedownloade formulieren kan je niet openen op je iPhone om ze vanaf daar (met spraakbesturing) in te vullen. Dat zou het makkelijkst zijn.

wekker in zwart wit die twintig over negen aangeeft Wat ik ook probeerde, bemoedigend toespreken, krachttermen, lichte agressie, ik kreeg de letters niet in het vakje waar ze hoorden. Ook de keuzerondjes kreeg ik niet geselecteerd.

En nee, ik wil dit verhaal niet zuur eindigen. Want ik ben, zoals je in mijn vorige blog kon lezen, niet voor één gat te vangen. Dus ik heb een leger blinden benaderd met alle mogelijke verschillende apparaten om dit klusje te klaren. Het resultaat valt helaas een beetje tegen. Alle apparaten waar het logo van Apple op staat, zeiden “Zoek het zelf maar uit Ed”. En bijna alle screenreaders van Windows kregen het ook niet voor elkaar.

Jaws

Uiteindelijk was er één screenreader die soelaas bood: Jaws. Jaws is een screenreader die spraak of braille als output geeft. Je kan het gebruiken om websites te bezoeken, een document te schrijven, e-mails te lezen en presentaties te maken. En dus ook voor het invullen van formulieren van de Nederlandse Rijksoverheid.

Ik probeer het grappig op te schrijven, maar het is toch belachelijk dat belangrijke formulieren van de overheid nog steeds niet toegankelijk zijn voor iedereen? Ik liep hier tegenaan omdat ik even snel zo’n ding moest invullen en uiteindelijk is het me na lang zwoegen gelukt. Maar voor iemand met beperkte computerkennis is dit geen doen.

Hieruit blijkt maar weer dat dat er voor ons nog een hoop werk aan de winkel is.

Reageer op dit artikel 3 Reacties

 • Bram schreef:

  Ik ben verbaasd over dit artikel. De formulieren zijn juist technisch volledig toegankelijk gemaakt, ze voldoen aan de pdf/ua standaard, dat komt nog niet vaak voor bij de Nederlandse overheid. Dat ze op mobiel niet of niet goed bruikbaar zijn is zeker waar, maar dit is geen toegankelijkheidsprobleem enkel voor blinden, maar een algemeen usabilityprobleem. Op een iPhone is het bijvoorbeeld zonder aanvullende apps niet mogelijk om pdf-formulieren in te vullen.
  Op de website van een bedrijf dat ook zegt te werken aan toegankelijke documenten verwacht ik deze nuance wel terug te lezen, de titel van het artikel is nu misleidend. Ook dat de bestanden enkel met de JAWS screenreader bruikbaar zijn klopt niet. Sowieso is dit ook met NVDA op Windows mogelijk en waarschijnlijk ook nog met andere screenreaders die goed werken met Adobe Reader. Het is wel van belang de formulieren te openen in software die het invullen van formulieren ondersteunt zoals Adobe Reader. Als je pdf dus standaard in je webbrowser opent gaat het invullen ook niet, maar ook hier betreft het een algemeen usabilityprobleem omdat deze browsers het invullen van formulieren niet ondersteunen en kun je dus stellen dat het voor iemand die blind is net zo (on)bruikbaar is als voor iemand die wel kan zien en dit digitaal wil invullen.

 • H schreef:

  Heldere reactie Bram, reuze benieuwd naar de reactie van de auteur.

 • H schreef:

  Met nog een kleine voetnoot voor de redactie: waarom heeft dit reactie-formulier eigenlijk Engelstalige labels…?: “Name”, ‘Email”, “Website” (oké, dit gaat toevallig goed…), “Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.”

Laat een reactie achter