Ga naar de inhoud

Meerderheid van gemeentesites voldoet nog niet aan Europese wetgeving omtrent toegankelijkheid

Een onderzoek uitgezet door Nu.nl wees uit dat ruim driekwart van de gemeenten in Nederland de toegankelijkheid van hun websites nog niet op orde heeft. De tekortkomingen hebben vooral effect op bezoekers met een visuele beperking. Dit is niet alleen een kwalijke zaak vanwege de grote groep blinden en slechtzienden in Nederland. Ook de Europese en Nederlandse wetgeving op dit gebied speelt mee. Websites en apps van overheidsinstanties zijn namelijk verplicht om aan de digitale richtlijnen te voldoen vanaf 23 september 2020.

Geen capaciteit voor digitale toegankelijkheid

Dat driekwart van de gemeenten aangeeft nog niet te voldoen aan de wetgeving is voor sommige geen verrassing. De precieze eisen die vanuit de EU zijn gesteld zijn niet eenvoudig te voldoen, zeker niet voor webbeheerders die niet bekend zijn met digitale toegankelijkheid. De webrichtlijnen van de WCAG zijn voor developers een houvast tijdens het verbeteren van de toegankelijkheid van websites. Omdat zelfs deze richtlijnen niet geheel toegankelijk zijn, heeft Digitaal Toegankelijk.com een handige WCAG 2.0-checklist gemaakt.

Veel gemeenten en andere (semi-)overheidsinstellingen hebben simpelweg niet voldoende personeel om te kunnen voldoen aan deze richtlijnen. Het ombouwen van bestaande websites en apps vergt uiteraard redelijk wat werk. Niet zo gek dat de helft van de ondervraagde gemeenten die nog niet voldeden aan de richtlijnen, aangeven dat waarschijnlijk ook niet te doen op het moment dat de deadline ingaat. 

Veel gemaakte fouten

Overheidswebsites zijn helaas niet de enige websites die niet voldoen aan de richtlijnen. Eerder bleek al dat ook Nederlandse en Europese universiteiten achterlopen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Zo worden video’s niet voorzien van ondertiteling, zijn websites en documenten niet leesbaar met schermlezers en wordt er nog te weinig rekening gehouden met mensen met ADHD. In onze digitale kennisbank worden veel voorkomende problemen vermeld én de oplossingen hierop.

Hulp bij digitale toegankelijkheid

Voor gemeenten en andere overheidsinstanties is het goed om te weten dat niet alles op het gebied van digitale toegankelijkheid zelf uitgevonden, bedacht of uitgevoerd hoeft te worden. Door bijvoorbeeld het delen van kennis kan Digitaal Toegankelijk.com organisaties helpen om toch optijd aan de richtlijnen te voldoen. Hieronder staan elke andere manieren vermeld waarmee organisaties hulp kunnen krijgen om een website of app voor iedereen toegankelijk te maken.

Scrum kaartspel: Denken in beperkingen

Deze scrum kaartenset maakt het mogelijk om met een geheel team te leren denken als de doelgroep. Developers, marketeers en andere creatieven kunnen zich met behulp van dit kaartspel verplaatsen in mensen met verschillende beperkingen. Zo wordt het gehele marketing- of communicatie team betrokken bij het toegankelijk maken van een digitaal product. Hierdoor wordt er niet een eenmalige investering op het gebied van digitale toegankelijkheid gedaan, maar wordt het bewustzijn van het team op dit onderwerp permanent vergroot. Lees meer over Denken in beperkingen en bestel direct het kaartspel

Laat een digitaal product testen

Om er zeker van te zijn dat een website of app aansluit bij de behoeften van de doelgroep, is het van belang om deze te laten testen. Digitaal Toegankelijk.com helpt organisaties om in contact te komen met waardevolle testers om inclusieve digitale producten te kunnen realiseren. De inzichten die voortvloeien uit deze testen resulteren samen in een toepasbaar advies. 

Advies en ontwikkeling

Het advies dat volgt uit deze praktijktesten kan door onze toegankelijkheidexperts direct toegepast worden. In de praktijk zijn er vaak twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat digitale projecten voldoen aan de richtlijnen. Websites en apps worden of geheel opnieuw opgebouwd, of worden aangepast zodat deze voor iedere bezoeker toegankelijk zijn. 

Ontwikkelen voor- en mét de doelgroep

Is het voor je team moeilijk om de richtlijnen in de praktijk toe te passen en wil je advies om je website of app digitaal toegankelijk te maken? Maak dan een afspraak met onze toegankelijkheidsexperts. We helpen je graag verder met praktisch advies, inclusieve ontwikkeling en testpanels. 

Maak ook jouw website of app toegankelijk!

We komen graag langs om te bepalen welke stappen jullie kunnen zetten richting een toegankelijk product

Afspraak maken
Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.