Ga naar de inhoud

Ik probeer mijn stukjes altijd positief te houden. Maar of het nu gaat over de pc of telefoon, gamen voor blinden blijft altijd een beetje behelpen.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Geen haalbare kaart?

Er is altijd wel een stuk in het spel dat ontoegankelijk is. Of wanneer er een spel speciaal voor mensen met een visuele handicap geschreven wordt, blijkt de productie onbetaalbaar omdat de doelgroep te klein is om interessant te zijn voor reclame. Ik zie het als een gevalletje: leuk experiment, maar onderhoud en updates blijven uit.

Een game voor op de pc

Toch heb ik een game gevonden, die niet voor blinden ontwikkeld is maar die op de pc van A tot Z zeer toegankelijk is. Ik zeg er nadrukkelijk ‘op de pc’ bij, omdat er ook een versie bestaat voor de iPhone, maar daar kunnen we als blinden helemaal niks mee.

Het spel heet: Hattrick. Het is een voetbalgame, die dit jaar op de kop af 25 jaar bestaat. Je bent tijdens het spelen van dit spel manager van je eigen virtuele voetbalteam met al zijn facetten.

Op deze deze cartoon zie je een voetbalstadion en daaromheen drie poppetjes die samen laten zien dat ze alles in en om het stadion besturen.

Voetbalclub managen

Uiteraard ben je als manager verantwoordelijk voor je spelers. Deze spelers kun je zelf opleiden, of kopen op de transfermarkt. Je neemt je eigen personeel aan, van trainers en hulptrainers tot dokters en sportpsychologen. Je onderhandelt met sponsoren over wanneer je wat betaald krijgt, de bouw van je stadion, hoeveel staanplaatsen en zitplaatsen jouw stadion heeft en hoeveel vipboxen.

Je kunt ook nog kiezen voor een eigen jeugdopleiding of een scoutingsysteem. Alles grijpt in elkaar en is superrealistisch.

Deze knalgroene afbeelding geeft heel groot een voetbal weer met het logo van Hattrick, geschopt door een poppetje dat vrij staat afgebeeld, alsof de bal heel ver weg is geschopt.

Geduld is een schone zaak

Het spel Hattrick is wel een game van de lange adem. Je speelt letterlijk twee keer per week een wedstrijd en een Hattrick-jaar duurt in werkelijkheid 110 dagen.

Als het seizoen start, speel je op zondag een competitiewedstrijd en op woensdag een bekerwedstrijd tegen andere deelnemers. Ben je voor de beker uitgeschakeld, dan ga je oefenpotten spelen. Dan word je tegen een tegenstander geloot om op woensdag een vriendschappelijke wedstrijd te spelen.

Eigenlijk zit er veel te veel in het spel om in één artikel uit te leggen.

Twee aanvoerders wisselen vaantjes uit

Dikke vette aanrader

Wat het spel zo toegankelijk maakt voor blinden, is dat er relatief weinig met plaatjes wordt gewerkt, en heel veel met tekst. Neem bijvoorbeeld je wedstrijdverslagen: die zijn helemaal uitgeschreven. Ook je opstelling maken is appeltje-eitje; elke positie heeft een drop-down-menu waarin je de juiste speler kan selecteren.

Ik speel Hattrick al sinds 2012. Ik kan echt niets aan het spel verzinnen dat niet toegankelijk is. Of je nu kan zien of blind bent, houd je van voetbal en zoek je een game waarin tactiek en visie een must is, dan is dit een vette aanrader.