Onze Heroes
Surfen op het wereldwijde web of gebruik maken van digitale applicaties is voor mensen met een beperking niet altijd even makkelijk. Idealiter houden designers, developers, en andere makers van het digitale web rekening met de verschillende beperkingsvormen tijdens het ontwerpproces. De praktijk wijst echter uit dat dat helaas lang niet altijd het geval is. De oorzaak is dat men zich er niet van bewust is dat niet iedereen op dezelfde manier digitale producten kan gebruiken.
Met onze serie, ‘Heroes’, brengen wij elke beperking onder de aandacht. In deze artikelen maken wij inzichtelijk hoe deze mensen digitale applicaties gebruiken en welke tools er ingezet kunnen worden om iedere digitale uiting inclusiever te maken.
Browsen met een beperking: slechthorendheid, wat is het?
Slechthorendheid valt binnen de categorie ‘auditieve beperkingen’. Doofheid valt hier ook onder, maar hoe verschillen de twee dan van elkaar? Bij doofheid is er sprake van volledig gehoorverlies in beide oren, en bij slechthorendheid is er verminderd gehoor in één of beide oren.
Hoe verschillen digitale interacties voor auditief beperkten vergeleken met de gemiddelde mens?
Er zijn mensen met een auditieve beperking die wel degelijk geluid kunnen horen. Dit is alleen niet altijd genoeg om spraak (volledig) te begrijpen. Met name wanneer er veel achtergrondgeluid te horen is, kan het moeilijk zijn voor deze personen om gesprekken op die manier te volgen. Dit geldt onder andere voor mensen met gehoortoestellen.
Waar moet rekening mee gehouden worden voor mensen met slechthorendheid?
Sommige mensen met een auditieve beperking zijn niet in staat een een geschreven taal vloeiend te lezen of schrijven. Voor sommigen is gebarentaal zelfs hun eerste taal. Het kan deze groep mensen gigantisch helpen om belangrijke informatie te presenteren in gebarentaal ondersteund met eenvoudig taalgebruik, afbeeldingen, en grafieken. Belangrijk is ook om bewust te zijn van de groep mensen met een auditieve beperking die geen gebarentaal kan. Met name ouderen bevinden zich in deze groep.
Tools en ‘best practices’
Wanneer je mensen met auditieve beperkingen in staat wilt stellen om ook gebruik te kunnen maken van je digitale product, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten.
- Audio content: mensen met een auditieve beperking zullen hier moeilijker of zelfs niet gebruik van kunnen maken. Heb je bijvoorbeeld video’s op je site of in je app? Zorg er dan voor dat er ondertiteling of een transcriptoptie aanwezig is.
- Mediaspelers: zorg ervoor dat de aanwezige media players ondertiteling kunnen weergeven een een volumeregelaar hebben. Daarbij is het van belang dat de tekstgrootte en -kleur van de ondertiteling kan worden aangepast.
- Speech based services: iedere webgebaseerde dienst, inclusief apps, die exclusief werken met spraakinvoer, zouden een probleem kunnen vormen voor auditief beperkten.
- Gebarentaal: bij belangrijke of moeilijke informatie is het hebben van gebarentaal een noodzaak te noemen.
Digitale toegankelijkheid voor iedereen
Onze missie is om het digitale landschap voor iedereen toegankelijk te maken. Ben je op zoek naar meer informatie over hoe dat te doen? Bekijk onze andere blogposts, bestel ons kaartspel, of neem contact met ons op.