Ga naar de inhoud

Vijftien jaar geleden ben me gaan inzetten voor doven en slechthorenden op de arbeidsmarkt. Als ervaringsdeskundige merkte ik hoe moeilijk het is om als doof persoon werk te vinden en te behouden. Om die reden ben ik gestart met Klinktprima.nl; een website met ervaringsverhalen, tips en informatie voor doven en slechthorenden, maar ook voor werkgevers en professionals. Aangezien Klinktprima nu 15 jaar bestaat, grijp ik deze kans graag aan om meer te vertellen over hoe het mij de afgelopen 15 jaar is vergaan in mijn poging om doven en slechthorenden te helpen om een baan te vinden – en te houden.

Profielfoto van Claire

Claire Meijer

Claire is zelfstandig ondernemer en zet zich met haar bedrijf Klinktprima.nl in voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt. Ze is zelf doof en woont met haar man en haar zoontje in Helmond.

Mijn eerste baan als medisch laborant

Voordat ik met Klinktprima begon, was ik werkzaam als medisch laborant. Mijn laatste baan als laborant ben ik verloren toen het laboratorium van dat bedrijf ging verhuizen naar Zuid-Limburg en mijn contract niet werd verlengd, omdat ik zwanger was.

Na de geboorte van mijn zoon ging ik in 2011 opnieuw solliciteren naar een baan als laborant. Door het gebrek aan vacatures was dit moeilijk. Tijdens de gesprekken die ik wél had, ging het mis op de weekend- en nachtdiensten. Omdat daar veel (met spoed) gebeld wordt, was ik als doof persoon niet geschikt.

Na deze pogingen heb ik besloten om me als vrijwilliger te richten op de dovenwereld en de arbeidsmarkt. Zo kon ik op mijn gemak rondkijken en ontdekken wat ik kan betekenen en of ik op die manier leuk werk kon vinden.

15-jarig jubileum van klinktprima.nl

Video van de website Klinkprima, waarin Claire zichzelf voorstelt en uitlegt wat Klinktprima doet.

In 2007 kwam mijn website Klinktprima in de lucht. De website werd meteen goed bezocht en ik kreeg goede reacties vanuit de dovenwereld.

Via Dovenschap kreeg ik de kans om Klinktprima meer bekendheid te geven middels het Platform Auditieve beperking Werk (PAW). Er deden verschillende re-integratiebureaus en belangenorganisaties mee, met als doel om de arbeidsmarkt voor doven en slechthorenden te verbeteren.

Voor mij is het belangrijk om informatie te geven aan werkgevers, professionals en aan de groep dove en slechthorende werkzoekers, als ook aan werknemers. Het ontbreekt aan informatie over hoe men met dove mensen kan samenwerken en communiceren. Zo zijn er veel hulpmogelijkheden, van jobcoaching en loopbaanbegeleiding tot verschillende hulpmiddelen en gebarentolken. Maar het delen van ervaringen is een belangrijke toevoeging, omdat ze zo voorbeelden zien van wat er wél allemaal kan met hun talenten – ondanks hun beperking.

Mijn netwerk breidde snel uit, ook door de samenwerking met verschillende organisaties. Ook word ik soms benaderd door horende studenten met de vraag of ik ze kon helpen met informatie over de dovencultuur, de werkpositie van doven en gebarentaal. Verschillende media wisten mij ook te vinden en wijdden artikelen aan de positie van doven op de arbeidsmarkt.

Mijn eigen bedrijf

Bij verschillende projecten heb ik als vrijwilliger en ambassadeur veel geleerd. Dat heeft me in 2017 doen beslissen om van Klinktprima een bedrijf te maken. Zo kon ik tegelijkertijd mijn werkzaamheden als begeleider, inspirator en trainer voortzetten en tegelijkertijd betaalde werkopdrachten uitvoeren.

Al deze jaren heb ik me middels zelfstudie verdiept in belangrijke onderwerpen zoals ‘succesvol werken aan je competenties’, ‘communicatie op de werkvloer’ en ‘arbeidsparticipatie’. Hiervoor heb ik diverse artikelen geschreven waarmee ik informatie en tips geef om anderen te leren hoe je met je beperking toch goed kan meedraaien in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Dove en slechthorende werkzoekenden weten mij ook vaak te vinden met vragen over sollicitaties en werkproblemen. Ik vind het hartstikke leuk om werkzoekenden te kunnen helpen met mijn antwoorden en tips vanuit mijn eigen ervaringen en kennis.

Dat soort werk om voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt op te komen, geeft mij veel positieve energie en voldoening. Het is altijd geweldig om iemand te kunnen helpen aan een leuke baan. Of om (horende) professionals een ‘eyeopener’ te geven over hoe het is om doof of slechthorend te zijn tijdens een bijeenkomst.

De betekenis van mijn inzet voor mensen

twee vrouwen zitten aan een tafel en praten met elkaar in gebarentaal

Werkgevers helpen

Jammer genoeg is er nog steeds sprake van onwetendheid bij werkgevers, waardoor ze koudwatervrees hebben om een doof persoon in dienst te nemen. Door de juiste informatie te geven ontstaat er vaak meer begrip en kunnen bepaalde twijfels weggenomen worden. Zo gaan ze meer in mogelijkheden denken in plaats van het denken in beperkingen. Soms is het nodig om de wereld ‘om te keren’ en werkgevers onder te dompelen in de dovenwereld, bijvoorbeeld door het ze gehoorbeschermers op te zetten en te laten ervaren hoe dat is.

Studenten

Ik word nog regelmatig benaderd door studenten die onderzoek doen naar dove mensen. Ik denk met ze mee of geef mijn input als respondent voor hun enquetes. Zo draag ik ook bij aan het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt rondom dit thema.

een houten hand die in gebarentaal iets duidelijk maakt

Het verkleinen van de kloof

Met klinktprima kan ik op verschillende manieren iets betekenen voor diverse doelgroepen. Als informatiebron, als buddy voor werkzoekenden, als trainer of inspirator of door het geven van tips over sollicitatiemogelijkheden of het verbeteren van de samenwerking op de werkvloer.

Het is mijn passie en trots om zoveel te kunnen betekenen voor anderen. Zo wordt de deelname aan de maatschappij en arbeidsmarkt makkelijker en de kloof tussen auditieve beperkten en horende maatschappij kleiner.