Ga naar de inhoud

Mijn vorige twee blogs gingen over hoe je als blinde een nieuwe iPhone aanschaft en waar je tegenaan loopt en op moet letten. Maar wanneer je hem in huis hebt, wacht er nog een uitdaging die groter was dan ik dacht en hoopte.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Het omzetten van je apps en bestanden van je oude naar je nieuwe iPhone, kan tegenwoordig op twee manieren: via de iCloud of via Bluetooth. Het grote nadeel van het via iCloud doen, is dat je al je wachtwoorden opnieuw moet invoeren. Via Bluetooth hoef je bijna geen wachtwoord meer in te voeren.

Ik kreeg het niet voor elkaar

Maar wanneer je het via Bluetooth doet, heb je als blinde gelijk al een uitdaging. Op je oude telefoon verschijnt een afbeelding die je moet scannen met je nieuwe. Hoe ik ook probeerde, ik kreeg het niet voor elkaar. Gelukkig was mijn zoon in huis. Hij heeft een hoop van me geërfd maar gelukkig niet mijn blindheid. Het lukte hem in een poep en een scheet.

Twee iPhones liggen naast elkaar en geven data door via Bluetooth

Duurt lang

En als het overzetten van apps en bestanden gelukt is, krijg je de volgende uitdaging en die heeft helemaal niets met mijn zicht te maken: geduld. Het is eigenlijk bijzonder dat iets wat ik niet heb, tóch op de proef gesteld kan worden. Geduld duurt lang. Het duurt anderhalf tot twee uur voor alles van je oude iPhone ook naar je nieuwe gekopieerd is.

Weer scannen

Wat ik al zei: de meeste apps kun je direct gebruiken. Met nadruk op de meeste. Want in mijn geval waren er twee uitzonderingen: de app van de ING-bank en mijn DigiD-app. Ik begon met de bankierenapp van de ING. Gebruikersnaam en wachtwoord invullen ging prima. Maar daarna moest ik mijn paspoort scannen. En met de DigiD-app weer zo’n zelfde probleem. Ik moest een koppelcode van mijn oude telefoon scannen. Dat lukte me natuurlijk weer niet, dus heb ik zoonlief weer lief aangekeken.

Een close-up foto van een telefoon waarop een QR-code te zien is

Kortom, dat scannen zal misschien makkelijk en veilig zijn. Voor onze doelgroep is het een grote frustratiebron. Ik hoop voor ons dat hiervoor snel een alternatief voor wordt verzonnen. Maar nu het allemaal draait zoals het hoort, ben ik superblij met mijn iPhone SE 2022.