Ga naar de inhoud

Let op: Dit artikel is geschreven voordat de nieuwe WCAG 2.2 op 5 oktober 2023 is gepubliceerd. Hierdoor kan informatie in dit artikel niet meer kloppen. Voor up-to-date informatie, kijk op onze kennisbank over de WCAG.

Het is een kwestie van enkele weken of zelfs dagen, voordat versie 2.2 van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) ingaat. Momenteel geldt versie 2.1 nog, wat ons de kans geeft om in de serie ‘inzoomen op WCAG 2.2’ alvast te kijken naar de richtlijnen waar straks iedere webdesigner en -bouwer rekening mee moet houden.

Dit artikel gaat over ‘WCAG 2.5.7: sleepbewegingen’, of ‘dragging movements’, zoals dat in het Engels heet. We kijken naar wat het criterium inhoudt voor website-eigenaren, hoe je het controleert en hoe je eraan kunt voldoen.

De context van succescriterium 2.5.7

‘Dragging movements’ of ‘drag-and-drop’-bewegingen worden onder andere gebruikt bij sliders in een vragenlijst om een hoeveelheid aan te geven, of bij het verplaatsen van bestanden (zoals bij WeTransfer).

In het voorbeeld van WeTransfer is dit duidelijk gedaan. Gebruikers kunnen bestanden naar het browserscherm slepen of klikken de knop ‘Upload bestanden’. Zo wordt het voor iedere gebruiker mogelijk om de functie te gebruiken.

Het voorbeeld van WeTransfer. Gebruikers kunnen op het blauwe plusje klikken om bestanden te uploaden of deze rechtstreeks uploaden

Voor veel gebruikers bieden deze slepende bewegingen vanwege het gebruiksgemak een uitkomst. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zo zijn sommige mensen niet in staat om de sleepbeweging precies uit te voeren, bijvoorbeeld als gevolg van een functiebeperking. De ‘drag-and-drop’-methode vereist een redelijke precieze beweging met de muis. En niet iedereen kan dat.

Anderen zijn afhankelijk van assisterende invoerapparaten, zoals een hoofdaanwijzer of spraakgestuurde invoer. Ook voor deze groep zijn slepende bewegingen lastig of simpelweg onmogelijk uit te voeren.

Hier maakt iemand gebruik van een computermuis

Voldoen aan succescriterium 2.5.7

 

Het doel van succescriterium 2.5.7 is hetzelfde als bij de andere criteria: zorgen dat iedere bezoeker een website in dezelfde mate kan gebruiken. Om eraan te voldoen, wordt vanaf de WCAG niet afgeraden om functies met slepende bewegingen te gebruiken. Maar er moet wel altijd een toegankelijk alternatief op de website aanwezig zijn.

In het voorbeeld van WeTransfer is dit duidelijk gedaan. Gebruikers kunnen bestanden naar het browserscherm slepen of klikken op de knop ‘Upload bestanden’. Zo wordt het voor iedere gebruiker mogelijk om de functie te gebruiken.

 

 

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.