Uit de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024 blijkt dat steeds meer overheidsorganisaties hun digitale toegankelijkheid verbeteren. Het aantal verklaringen met status A, B of C is in 2024 van 3593 opgelopen naar 4351. Dat is een positieve ontwikkeling die laat zien dat toegankelijkheid steeds beter wordt nageleefd binnen de overheid.
In dit artikel nemen we de belangrijkste ontwikkelingen onder de loep.

Steeds meer actie vanuit overheden
Het aantal toegankelijkheidsverklaringen nam dit jaar toe met 32% en het aantal websites zonder verklaring halveerde. Tegelijkertijd steeg het aantal websites met status B (“voldoet gedeeltelijk”) en C (“eerste maatregelen genomen”) flink. Dit wijst erop dat veel organisaties hun digitale kanalen verbeteren.
Ook op bestuurlijk niveau kwam er meer aandacht voor digitale toegankelijkheid. De signaleringsbrieven uit 2024 zorgden voor extra bewustwording bij directies en bestuurders. Dat draagt bij aan structurele verandering.
Een status zegt niet alles
Het Dashboard DigiToegankelijk geeft inzicht in de statussen van overheidswebsites, maar het laat niet automatisch zien hoe toegankelijk een website daadwerkelijk is voor de eindgebruiker.
Zoals programmamanager Manfred Rosenboom onderstreept: “Voor gebruikers is het enige dat telt dat websites en apps duidelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn.” Een website met status C voldoet juridisch gezien aan de wet, maar dat betekent nog niet dat alle gebruikers er ook goed mee overweg kunnen.
Data als startpunt voor échte verbetering
De cijfers in de jaarmonitor dragen bij aan een belangrijk doel: ze maken duidelijk waar nog werk aan de winkel is. En juist dát helpt organisaties verder. Gelukkig is er steeds meer hulp beschikbaar, van de kennisbank en de invulassistent tot praktische handreikingen en de DigiToegankelijk Community.
Door toegankelijkheid vanaf het begin mee te nemen in processen — van inkoop tot ontwerp en onderhoud — kunnen overheidsorganisaties het verschil maken voor miljoenen mensen.
Digitale toegankelijkheid: geen vinkje, maar een kans
De digitale toegankelijkheid van de overheid beweegt dus duidelijk de juiste richting op. Toegankelijkheid is echter geen verplicht nummer dat je even afvinkt. Het is een structurele investering in betere dienstverlening — voor iedereen.
Want wat blijkt keer op keer? Digitale toegankelijkheid levert méér op dan alleen het voldoen aan wetgeving. Toegankelijke websites zijn namelijk ook nog eens gebruiksvriendelijker, beter vindbaar en sneller. Zo stelt de Jaarmonitor zelf:
- Toegankelijke websites zijn beter vindbaar in zoekmachines en krijgen 12% meer bezoekers.
- Blinde bezoekers kunnen taken online twee keer zo snel uitvoeren en het gaat vijf keer sneller dan wanneer ze moeten bellen met de klantenservice.
- Hulpkanalen zoals een fysieke loket, een callcenter, een chat-kanaal of een online klantenservice krijgen 15% minder vragen.
Klaar om ook stappen te zetten?
De Jaarmonitor 2024 laat zien dat de overheid op de goede weg is. Nu is het wel tijd om door te pakken — en toegankelijkheid niet alleen te zien als plicht, maar als kans om publieke dienstverlening écht beter te maken.
Wil je weten wat wij kunnen betekenen voor de digitale toegankelijkheid én begrijpelijkheid van jouw organisatie of bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op!