Ga naar de inhoud

Op kantoor is de computer niet meer weg te denken. En dat is voor blinden natuurlijk niet veel anders. Als het om de mobiele telefoon of de PC gaat, kunnen blinden dergelijke apparaten alleen bedienen met een screenreader. Een hulpmiddel dat bijna alle tekst die jij op het scherm ziet, voorleest of in braille omzet op een zogenoemde braille-leesregel.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Het omzetten van tekst naar audio of braille gaat met de gebruikelijke programma’s meestal prima. Maar het gaat vaak mis met speciale bedrijfsapplicaties. En dan komen de mensen om de hoek kijken waar ik het met jullie over wil hebben: de scripters.

Scripters zijn programmeurs die wanneer een screenreader niet goed communiceert met de bedrijfssoftware, ervoor zorgen dat je er als blinde toch mee kan werken. Ook ik had me als blinde voor die tijd nooit zo gerealiseerd hoe belangrijk deze mensen zijn. Thuis gaat het toch ook gemakkelijk? Maar dat viel zeker aan het begin wel een heel klein beetje tegen.

We kijken over de schouder van een meneer met een kort baardje mee hoe hij achter zijn laptop zit te coderen

Scripting is onmisbaar

Zoals ik jullie al in eerdere blogs heb verteld, werk ik al weer bijna een jaar naar alle tevredenheid voor KPN. Het programma waarin ik bij KPN mijn gewerkte uren wekelijks moest bijhouden, was zonder scripting verre van toegankelijk. En ook twee van de drie klantensystemen waar ik mee moest gaan werken, waren zonder de programmeerkunsten van deze lieden voor mij onbruikbaar.

Omdat het UWV deze mensen moet betalen, duurde het meestal even voordat zij werkelijk voor mij aan de slag konden. Maar toen ze eenmaal klaar waren, kon ik mijn taken bij KPN volwaardig doen.

Het hoofdkantoor van KPN in Rotterdam

Nieuwe afdeling, nieuwe systemen

De boys hebben fantastisch werk geleverd. Maar nadat ik drie weken volle bak heb kunnen werken, bedacht mijn werkgever dat ze me harder nodig hadden op een andere afdeling. En je raadt het al, met splinternieuwe klantensystemen. En wat bleek, ze konden weer opnieuw voor me aan het werk. Het hele circus startte opnieuw. Volgende week gaan ze weer voor me aan de slag en zorgen zij ervoor dat ik binnenkort mijn werk weer zonder hindernissen kan doen.

Deze mensen mogen wat mij betreft wel eens in het zonnetje worden gezet. Hun creativiteit zorgt ervoor dat vele blinden hun werk kunnen doen. En nogmaals, ik als blinde had me dit voor die tijd nooit gerealiseerd. Ze zijn onmisbaar!