Ik heb het al wel eerder verteld, maar ik vind het dus echt fantastisch om naar concerten te gaan. De Oosterpoort in Groningen, het Goffertpark in Nijmegen, het GelreDome in Arnhem, de Amsterdam ArenA of het Ziggo Dome… Ik vind het zelfs niet erg om de grens over te gaan naar bijvoorbeeld Hamburg.
Mijn favoriete concerten
Ik ben al bij best veel concerten geweest. Een nadeel van het wonen in Drenthe is dat je voor een concertbezoek vaak flink moet reizen. Soms betekent dat voor mij zelfs dat ik een overnachting moet regelen omdat het voor mij anders net te inspannend is. Ik heb dat er echter graag voor over. Mijn mooiste concerten zijn wel die van Adele in Hamburg, Coldplay in de ArenA, Robbie Williams in de ArenA en Beyoncé in Ahoy. Maar ik heb ook genoten van “de oudjes” Elton John, Paul McCartney, Phil Collins en Joe Cocker.
Zo stoned als een garnaal
Nog even een grappig concertverhaal: mijn zusje en ik vonden de muziek van Bob Marley best leuk. Vooral in de zomer, als het mooi weer is, een cocktail erbij, dan is de muziek van Bob Marley op de achtergrond lekker relaxed. Dus toen we hoorden dat zijn zoon in Groningen zou optreden, hebben we direct tickets gekocht. Daar wilden we bij zijn!
Eenmaal aangekomen zagen we er toch enigszins anders uit dan de meeste bezoekers. Wij: netjes en leuk gekleed, hakken, make-up en handtasje. De rest van het publiek droeg stoere kleding, wijde shirts, dreadlocks en gympen. Tijdens het concert werden al snel de eerste joints opgestoken en er volgden er veel meer. Daar stonden we dan als twee jonge dametjes tussen de wietrokende hippies. Wat hebben wij een lol gehad, om onszelf zo tussen de rest te zien. Zo af en toe moesten we even de zaal verlaten, omdat we zo stoned als een garnaal werden van die wietlucht! Maar we hebben een top avond gehad met mooie muziek!
Naar een concert als je een beperking hebt
Nu denk je vast: leuk! Maar hoe werkt dat eigenlijk als je naar een concert wil als je een beperking hebt?
Het begint al bij het bestellen van de tickets. Net zoals dat voor iedereen geldt, is dat best een crime. Vaak willen 100.000 mensen tegelijkertijd een ticket bemachtigen en is de wachtrij lang. Eenmaal ingelogd kies je (als er nog tickets zijn), een rolstoelticket en een begeleiderticket. Je mag vaak maar één begeleider meenemen. Dat is best jammer, want het betekent dat de rest van je vrienden of familie ergens anders zitten.
Beperkte plek voor rolstoelen
Het is altijd redelijk stressvol om een rolstoel- en begeleiderticket te bemachtigen. Zo heeft het Ziggo Dome plek voor ruim 17.000 mensen. Daarvan kunnen maar 20 mensen een rolstoelticket kopen. Je kunt dus wel nagaan dat deze tickets ontzettend snel weg zijn. We zitten daarom ruim een uur voordat de verkoop start, al achter de laptop in de hoop op tijd te zijn. Alle laptops en mobiele telefoons worden ingezet en zelfs de zorgverleners nemen hun laptop mee!
Voor sommige locaties kun je alleen bellen om een rolstoelplek te reserveren. Hoeveel rolstoelplekken aanwezig zijn, is afhankelijk van de concertlocatie. Zo heeft het GelreDome 34.000 tot 41.000 plekken, waarvan ongeveer 75 rolstoelplekken. Ik vind het wel treurig om te constateren dat veel concertlocaties echt te weinig rolstoelplaatsen hebben. Ik krijg dan ook vaak te horen dat alle plaatsen al gereserveerd zijn. Dat mag – en moet – echt verbeteren.
De locatie van het rolstoelplatform
Wat ook vaak beter kan, is de plaats van het rolstoelplatform. Het komt regelmatig voor dat wij helemaal achter in de zaal staan en dan ook nog vaak achter de licht- en geluidstechnicus. Dan moet je soms naar een scherm kijken om de band goed te kunnen zien. Dat het beter kan heb ik tijdens het concert in juni van Elton John in de GelreDome mogen ervaren. Iedere rolstoelgebruiker had een prachtige plek en er waren voldoende plaatsen beschikbaar.
Rolstoeltoegankelijkheid
Over het algemeen zijn de concertlocaties goed rolstoeltoegankelijk. Zo is er vaak een aparte ingang voor rolstoelgebruikers, zodat je niet in de lange rij buiten hoeft te wachten. Er zijn mensen aanwezig die je naar je plek begeleiden en alles is gelijkvloers, zonder drempels. Er zijn ruime invalidentoiletten en het Ziggo Dome heeft zelfs bij alle eet- en drinkkramen een rij gereserveerd voor rolstoelgebruikers, zodat je tussen de staande mensenmassa’s hoeft te wachten. Ik word altijd blij als ik zulke dingen zie, dan wordt er aan je gedacht!
Parkeren
Het parkeren bij een concert is vaak een issue. Want veel mensen betekent veel auto’s. Indien het mogelijk is, koop ik vooraf altijd een parkeerticket. Zo kun je bij een concert in de Amsterdam ArenA en het Ziggo Dome, parkeren onder de ArenA. Dat is echt heel fijn. De parkeergarage heeft namelijk heel veel invalidenparkeerplaatsen en binnen een paar minuten lopen/rollen, sta je bij de entree van de concertzaal. Ideaal!
Geniet!
Kortom: ook al brengt naar een concert gaan als je een beperking wat strubbelingen met zich mee, laat je er niet door ontmoedigen, maar GENIET!