Ga naar de inhoud

Na twee jaar afwezigheid als gevolg van coronamaatregelen, organiseert The Internet Academy op 10 juni 2022 weer het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT). Tijdens dit congres komen deelnemers van onder andere (semi-)overheden, verzekeraars, banken en universiteiten samen, om kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid uit te wisselen.

Europese wetgeving op de agenda

De deelnemende organisaties zijn actief in uiteenlopende sectoren en hebben daarom ongetwijfeld verschillende interesses. Daarom is het goed om te weten dat het programma van het NCDT een divers aanbod aan sprekers en onderwerpen biedt.

In het ochtendprogramma staan onderwerpen centraal die voor alle bezoekers te volgen zijn. Zo komt de European Accessibility Act (EAA), de Europese wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid, uitgebreid aan bod. Een internationale spreker licht de betekenis van de EAA voor Nederland toe.

Europese vlaggen

Hoe doen grote organisaties het?

Het ochtendprogramma gaat verder met presentaties van bekende organisaties. Zoals de verbeteringsslag die bol.com heeft doorgevoerd voor de toegankelijkheid van de webwinkel. Aansluitend kaart HAN-professor Eric Velleman de toegankelijkheidsuitdagingen van Facebook’s Metaverse aan.

Michel Depière sluit af met een ´case study´ over de aanpak van pdf’s en toegankelijkheid van de Stad Antwerpen.

Standbeeld van Silvius Brabo voor het stadhuis in het centrum van Antwerpen

Middagprogramma

Het middagprogramma is gevuld met ´keynotes´. Helaas kunnen bezoekers niet alle keynotes volgen, maar moet er een keuze gemaakt worden. Er wordt onder andere gesproken over EPUB als alternatief voor pdf, de WCAG 2.2 en 3.0, toegankelijke media en de implementatie van digitale toegankelijkheid van verschillende organisaties.

Digitaal Toegankelijk op het NCDT

Als sponsor van het NCDT is Digitaal Toegankelijk goed vertegenwoordigd op het congres. Wil je het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid zelf ook bezoeken? Het NCDT vindt op 10 juni 2022 plaats bij Antropia in Driebergen-Rijsenburg. De kosten voor deelname aan het congres zijn €395 excl. btw. Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de website van het NCDT.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.