Ga naar de inhoud

Podcasts vind ik een ideale manier om op een laagdrempelige manier meer over een onderwerp te leren. Over vrijwel ieder onderwerp worden gelukkig interessante podcasts gemaakt. Zoals meerdere leerzame podcasts over digitale toegankelijkheid, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Op deze pagina vind je een selectie van podcasts die gerelateerd zijn aan digitale toegankelijkheid. In de podcasts krijg je uitleg over complexe succescriteria, verdieping in de geschiedenis van het concept en veel interessante inzichten.

Wil je meer lezen over het aanbieden van een podcast op een digitaal toegankelijke manier? Bezoek dan de pagina ‘Hoe maak ik een digitaal toegankelijke podcast?’.

1. Gebruiker Centraal

De eerste podcast uit dit lijstje is direct een van onze persoonlijke favorieten. De podcast Gebruiker Centraal wordt geproduceerd vanuit het gelijknamige overheidsbrede kennisnetwerk. De organisatie Gebruiker Centraal streeft naar een betere overheidsdienstverlening voor iedereen. Dat streven staat daarom centraal.

In de podcasts komen verschillende experts vanuit diverse organisaties en branches aan het woord. Per aflevering komt één onderwerp aan bod. Deze onderwerpen kan iedere organisatie die online inclusiever wil zijn toepassen.

Beluister de afleveringen via de website van Gebruiker Centraal of via jouw favoriete platform voor podcasts. Op de website vind je per aflevering een uitgeschreven transcript van de afleveringen.

Screenshot van de podcast op spotify2. Digital Accessibility Experts

Voor de tweede podcast reizen we naar het Verenigd Koninkrijk, waar Jonathan Hassell de podcast Digital Accessibility Experts produceert. Het doel van deze podcast is het informeren van luisteraars over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan digitale toegankelijkheid en inclusief ontwerpen.

In de eerste aflevering denken verschillende toegankelijkheids-experts terug aan hoe zij het toegankelijke werkveld betrokken hebben. Luister de aflevering ‘What I wish I’d known when I got into accessibility’ of lees het transcript via de Jonathan’s website of je favoriete podcast-software.

Screenshot van de podcast op spotify3. Toegankelijke Zwolle

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid 2020 heeft de belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle negen podcasts over toegankelijkheid geproduceerd. De podcast is opgedeeld in twee soorten afleveringen. Aan de ene kant zijn ervaringsdeskundigen aan het woord over hun ervaring met toegankelijkheid. Deze gasten vertellen onder andere over verschillende technologieën die hun leven dagelijks makkelijker maken. In totaal vertellen vijf mensen in vijf afleveringen over hun ervaringen.

In de overige vier afleveringen vertellen medewerkers van de Gemeente Zwolle op welke manier zij het VN-verdrag Handicap toepassen in hun dagelijks werk. De podcast is (helaas!) alleen te luisteren via Soundcloud op de website van ToegankelijkZwolle.nl.

Screenshot van de website van Toegankelijke Zwolle4. AccessAbility Works Podcast

Een andere podcast die de kant van de gebruiker laat zien is AccessAbility Works Podcast van My Blind Spot, Inc. In deze podcast onderstrepen ervaringsdeskundigen het belang van digitale toegankelijkheid. Zowel experts als ervaringsdeskundigen worden geïnterviewd.

Via MyBlindSpot.org luister en/of lees je de volledige afleveringen.

Screenshot van de podcast op spotify5. United in Accessibility

De laatste podcast uit dit lijstje is gericht op professionals die werken in het digitaal toegankelijke vakgebied. De International Association for Accessibility Professionals produceert de podcast United in Accessibility om ervaringen, oplossingen en drempels van professionals uit de hele wereld te delen.

De onderwerpen die in deze podcast besproken worden, zullen vooral interessant zijn voor luisteraars uit de zakenwereld. Je vindt de afleveringen van deze podcast terug in je favoriete podcast-app.

Screenshot van de podcast op spotify

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.