Ga naar de inhoud

Als eigenaar of beheerder van een website kun je bijdragen aan de inclusiviteit ervan. Zo zorg je ervoor dat je geen bezoekers uitsluit, waardoor digitale toegankelijkheid ook commercieel interessant is. Je vergroot het bereik van je website door deze toegankelijker te maken. Ook zonder technische vaardigheden, programmeervaardigheden of enorme kennis van de richtlijnen rondom digitale toegankelijkheid kan je een website toegankelijker maken. 

In deze tekst bespreken we praktische plug-ins voor het toegankelijk maken van een WordPress website. Waarom WordPress? Dit contentmanagementsysteem (CMS) heeft wereldwijd verreweg het grootste marktaandeel: zo’n 40% van alle websites draait erop. Niet alleen wordt het platform enorm veel gebruikt; het biedt ook de mogelijkheid om externe plug-ins te downloaden, die de toegankelijkheid van je website een enorme boost kunnen geven.

Heb je behoefte aan website-hulp op maat? Onze toegankelijkheid-specialisten helpen je graag verder. 

Ons team zit voor u klaar

WordPress-plug-ins voor digitale toegankelijkheid

De vele gratis plug-ins voor WordPress-websites maken een hoop extra features mogelijk . Vaak is het ‘plug and play’: installeer een plug-in en je kan direct met de extra functionaliteiten aan de slag. Hieronder vind je enkele handige WordPress-plug-ins op het gebied van SEO toegelicht.

WP Accessibility

Veel verbeterpunten voor digitale toegankelijkheid zitten ingebakken in een WordPress-template of -thema, waardoor deze moeilijker aan te passen zijn. WP Accessibility maakt het mogelijk om toch specifieke toegankelijkheidsknelpunten aan te pakken. De gratis plug-in maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor gebruikers om zelf kleurcontrast aan te passen. Daarnaast kun je als webbouwer met deze plug-in technische toegankelijkheidspunten oppakken, zoals het toevoegen HTML-attributen, focuselementen voor gebruikers die via het toetsenbord navigeren en extra beschrijvingen voor afbeeldingen. Kortom: een echte allround plug-in voor toegankelijkheid.

One Click Accessibility

Deze plug-in is in veel opzichten vergelijkbaar met de vorige. One Click Accessibility geeft de gebruiker van je website ook de mogelijkheid om de content naar wens aan te passen. Met slechts één muisklik kunnen de grootte van het lettertype en contrastratio’s aangepast worden, net als kleuren en nog meer. De plug-in is populairder op WordPress en ook gratis te downloaden en te gebruiken.

Iemand downloadt een plug-in

Bulk Auto Image Alt Text Optimization

Mensen met een visuele beperking kunnen aangewezen zijn op een schermlezer om websites te ‘lezen’. Schermlezers lezen tekst op aan gebruikers, zodat ook zij hun weg kunnen vinden op de website. Een schermlezer kan niet opmaken wat er in een afbeelding te zien is. Daarom worden er in de online wereld alternatieve beschrijvingen gebruikt. Deze beschrijvingen vertellen schermlezers (en zoekmachines) wat er in de afbeelding te zien is. Zo kan een schermlezer toch nog de inhoud van een afbeelding communiceren naar gebruikers. 

Het is aan te raden om een alternatieve beschrijving toe te voegen wanneer je een foto uploadt. Zo verklein je de hoeveelheid werk die nodig is. Begin je toch later met het toevoegen van alternatieve beschrijvingen? Geen probleem, de Bulk Auto Image Alt Text Optimization plugin helpt je om snel een groot aantal afbeeldingen te voorzien van alternatieve beschrijvingen.

Meer te weten komen over alternatieve beschrijvingen? Lees dan mijn artikel met tips voor het schrijven van alternatieve beschrijvingen.

Formidable Forms

Twee van de meest gebruikte plug-ins voor het maken van formulieren op WordPress zijn niet standaard toegankelijk. Het gaat om Contact Form 7 en Gravity Forms. In een eerder artikel beschreef ik hoe deze formulieren alsnog toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Ook is het mogelijk om zonder extra stappen een toegankelijk formulier te gebruiken, al komt dit wel met een prijskaartje. De plug-in Formidable Forms is standaard digitaal toegankelijk (voldoet aan de WCAG), maar moet in tegenstelling tot de andere plug-ins wel gekocht worden. De plug-in kost $79 op jaarbasis.

twee vrouwen zitten achter een Apple laptop

AP ADA Compliance Check & Access Monitor 

Voordat je kan beginnen met het optimaliseren van de toegankelijkheid van een website, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken. Twee handige gratis plug-ins kunnen je hierbij helpen.

WP ADA Compliance Check helpt je om te achterhalen in welke mate je website voldoet aan de WCAG 2.1-webrichtlijnen. De software scant je website en wijst je per onderdeel op verbeterpunten. Handig! De plug-in werkt zowel met de WordPress Gutenberg-editor, als met externe ‘page builders’ (Elementor, Beaver, ClassicPress). De gratis versie kan maximaal vijfentwintig pagina’s of berichten doorlopen.

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van de toegankelijkheid van je website? Access Monitor biedt dan een uitkomst. De plug-in runt automatische scans van de toegankelijkheid van je website. Handig als je regelmatig nieuwe content uploadt. Voor gebruik van de plug-in is een registratie op softwarebedrijf Tenon nodig, dit kan al vanaf $5 per maand. 

WP YouTube Lyte

De laatste WordPress-plug-in voor toegankelijke websites heeft betrekking op YouTube video’s. Met WP YouTube Lyte kunnen namelijk extra opties worden geboden voor ingebedde YouTube-video’s. Denk hierbij aan besturing met het toetsenbord. 

Hulp bij een toegankelijke website

Het toegankelijk maken van een bestaande website kan een pittige klus zijn. Voordat je weet wat je moet verbeteren, moet je eerst de huidige staat van de website nalopen. Aan de hand daarvan kan je een plan opstellen voor het verbeteren van de website, waarna het echte werk kan beginnen. Na het uitvoeren van de verbeteringen is het aanbevolen om de website door mensen met een beperking te laten testen, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.

Digitaal Toegankelijk.nl ondersteunt organisaties in al deze facetten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten of neem direct vrijblijvend contact op.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.