Ga naar de inhoud

Zoals ik al eerder in mijn verhalen verteld heb, is mijn vriendin Joke ook blind. En overal het algemeen kunnen we ons samen met haar geleidehond Bobbie heel goed redden. Maar ze had vorige week een behoorlijk dilemma.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Joke was verkouden, had koorts, en was hondsberoerd. Op zich niks bijzonders, zou je vroeger gezegd hebben. Maar ja, dat is in deze tijd een beetje anders. Ze is wel gevaccineerd, heeft bovendien al corona gehad, maar dat is natuurlijk geen garantie dat er nu niks aan de hand kan zijn. Ze moest dus getest worden.

Heel erg blind

Voor iemand die kan zien is getest worden een peulenschilletje. Maar ja, hoe los je dit als blinde op? Met je auto naar een teststraat rijden is een beetje lastig; de techniek laat dit helaas nog niet toe. Een taxi is ook geen goed plan. In het openbaar vervoer raakt ook iedereen in totale paniek wanneer je drie keer kucht. Je familie wil je ook niet besmetten, tenzij het die nare rijke tante is waarbij je goed in het testament bedeeld bent.

En ja, je kunt bij alle supermarkten wel een zelftest kopen maar die zijn nu ook niet echt blindvriendelijk. En je kunt niemand vragen om je te helpen want je bent zo besmettelijk als de pest wanneer je het hebt. Op zo’n moment voel jij je echt heel erg blind. Maar opeens hadden we een fantastisch idee. We vonden een buurvrouw bereid om een zelftest door de brievenbus te gooien.

De techniek heeft ons geholpen

Sinds kort had ik een nieuwe app op mijn telefoon: Be My Eyes. Dit is voor blinden een zeer handige tool. Je kunt videobellen met anonieme vrijwilligers die zich hiervoor hebben opgegeven. Als je bijvoorbeeld iets hebt laten vallen en je kunt het niet meer terugvinden, zet je de app aan en maakt hij automatisch contact met de desbetreffende vrijwilliger, zodat hij of zij met je mee kan kijken door de camera van je telefoon. Dus waarom niet met een zelftest.

Zo gezegd zo gedaan. We hebben contact gelegd met een dame die Joke door de zelftest heen heeft geloodst. En natuurlijk heeft ze ook de uitslag doorgegeven. Negatief, dus een grote opluchting. En geen taxichauffeurs, conducteurs of familie besmet. Kortom de techniek heeft ons weer fantastisch geholpen, en daar waren we zeer blij mee!