Digitale toegankelijkheid gaat verder dan inclusieve websites. En dat is maar goed ook. Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Denk hierbij niet alleen aan mensen die blind, doof of immobiel zijn, maar ook aan dyslexie, kleurenblindheid en cognitieve beperkingen. Ook deze 4 miljoen mensen zijn, net als de rest van Nederland, afhankelijk van digitale producten van de overheid.
Daarom is het goed dat er verplichtingen worden gesteld op het gebied van digitale toegankelijkheid. Hiermee verplicht de overheid (semi-)overheidsinstanties om hun diensten en producten voor iedereen toegankelijk te maken. Momenteel geldt deze verplichting alleen voor websites van (semi-)overheidsinstellingen, maar hier komt binnenkort verandering in.
Deadline toegankelijkheid apps (semi-)overheidsinstellingen
Vanaf 23 juni moeten mobiele applicaties (apps) van (semi-)overheidsinstellingen ook voldoen aan de WCAG 2.1 niveau AA richtlijnen. Dit wordt vanuit de overheid verplicht middels het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid. De verplichting voor apps gaat bewust later van kracht dan die voor websites. Hierdoor probeert de overheid de instanties de benodigde tijd te geven om aan de richtlijnen te voldoen. En dit is niet voor niets.
Gratis Quickscan apps
Wij bieden (semi-)overheidsorganisaties nu een gratis Toegankelijkheids-Quickscan aan voor hun app(s). De quickscan geeft een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten waar vanuit u verder kunt ontwikkelen.
Verplichte richtlijnen apps overheidsinstellingen
De richtlijnen waar apps aan moeten voldoen zijn niet eenvoudig te begrijpen, laat staan toe te passen. Om het inzicht in de WCAG te vereenvoudigen heeft Digitaal Toegankelijk.nl de richtlijnen toegankelijk uitgelegd.
Enkele belangrijke voorwaarden waar apps van (semi-)overheidsinstanties aan moeten voldoen zijn bijvoorbeeld:
Kleurcontrast
Voldoet de tekst op de app aan de verplichte contrastratio van 4,5:1?
Waarom: zodat de tekst ook voor bijvoorbeeld kleurenblinden of mensen met een andere visuele beperking goed te lezen is.
Beschrijvingen
Hyperlinks en afbeeldingen moeten voorzien worden van een alternatieve beschrijving die vertelt waar de link de gebruiker heen verwijst of wat er in de afbeelding te zien is.
Waarom: zo kunnen gebruikers van schermlezers ook de inhoud en het doel van een pagina begrijpen. Lees meer over het schrijven van alternatieve beschrijvingen.
Ondertiteling van video’s
Video’s worden helaas nog steeds niet standaard voorzien van ondertiteling. Ook video’s in apps hebben volgens de WCAG ondertiteling nodig.
Waarom: zodat gebruikers met een auditieve beperking ook de boodschap van een video meekrijgen.
Minder dan drie flitsen
Bewegende en flitsende inhoud trekt weliswaar de aandacht van gebruikers, maar het kan ook een negatieve impact hebben. Volgens de WCAG mag inhoud niet vaker dan drie keer per seconde flitsen.
Waarom: op deze manier wordt een veilige app-ervaring geboden, ook voor gebruikers met bijvoorbeeld epilepsie.
Toegankelijkheidsonderzoek
Deze kenmerken zijn redelijk eenvoudig te controleren. Andere, meer technische vereisten zijn moeilijker te doorgronden. Hiervoor is het van belang om een toegankelijkheidsonderzoek uit te laten voeren.
In dit onderzoek wordt onderzocht of de app aan de WCAG normen voldoet. De onderzoeken van Digitaal Toegankelijk.nl gelden als officieel toegankelijkheidsonderzoek. Aan de start van een toegankelijkheidsonderzoek staat de gratis quick scan die Digitaal Toegankelijk.nl aanbiedt. Direct vrijblijvend inzicht in de status van een app? Neem dan direct contact op met onze specialisten.
Voldoen aan de verplichting
Uit onderzoek blijkt dat twee maanden voor de deadline nog geen enkele geregistreerde (semi-)overheidsapp volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Maar, hoe voldoe je als organisatie wél aan deze eisen?
Om te voldoen aan de verplichting digitale toegankelijkheid voor apps van overheidsinstellingen zijn meerdere stappen vereist. De eerder genoemde gratis quick scan is een handig beginpunt. Hierna wijst een officieel toegankelijkheidsonderzoek uit in welke mate de app momenteel voldoet aan de WCAG 2.1 niveau AA.
Dit toegankelijkheidsonderzoek resulteert vervolgens in de nodige input voor de volgende stap: een toegankelijkheidsverklaring. In deze verklaring geven organisaties aan welke maatregelen worden genomen om de app volledig toegankelijk te maken én te houden. Het wordt aangeraden om deze verklaring zo vroeg mogelijk voor de uiteindelijke deadline te publiceren. Zo hebben organisaties ruimte om apps klaar te maken voor 23 juni.