Ga naar de inhoud

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn liefde voor de app Clubhouse. Dit verhaal heeft voor mij nog een staartje gekregen. Ik heb daar namelijk de leukste en liefste vrouw van mijn leven ontmoet! Ze heet Joke en is ook blind. Je hoeft niet bang te zijn, dit wordt geen verliefde bejaardenblog.

Profielfoto Edwin

Edwin Ruyer

Edwin is muzikant, blind, en blogt voor Digitaal Toegankelijk om de wereld te laten zien hoe hij leeft met zijn beperking.

Waar ik het wél met jullie over wil hebben is het huis van Joke. De eerste keer dat ik daar was had ik het gevoel dat ik in een aflevering van de Wondere Wereld van Chriet Titulaer was beland. Voor de jongere lezers; Chriet Titulaer was een markante sterrenkundige met een bijbelse baard die in de jaren 80 een tv-programma presenteerde over allerlei nieuwe technologieën. Zie bijvoorbeeld dit filmpje op YouTube. Net zo futuristisch als dat programma toen voelde, zo voelde nu Joke’s huis.

Google home apparaat naast een televisie

Joke heeft namelijk ongeveer alles in haar huis gekoppeld aan Google Home. Voor iedereen die onder een steen heeft geleefd; dit is een speaker gekoppeld aan het internet die je met de beginwoorden “Hey Google” commando’s kan geven. Dat gaat van “Zet mijn favoriete muziek op”, tot “Zet de timer aan”, tot het raadplegen van het internet of Wikipedia. Werkt een stuk sneller dan klooien op je telefoon. Het is niet dat ik niet wist dat het allemaal kon of bestond. Het was meer dat ik als oude man dacht, wat moet je ermee? Maar na een paar weken in haar huis te zijn geweest, ben ik om. Ik vind het allemaal super praktisch en blind-vriendelijk.

Slimme apparaten koppelen

Je kunt namelijk ook slimme apparaten koppelen aan Google Home. Bijvoorbeeld de thermostaat. Dat kost wat duiten maar dan heb je ook wat. Waar ik thuis nog met een draaiknop op de tast de juiste temperatuur hoop te vinden, roept Joke gewoon “Hey Google, zet de thermostaat op 16 graden” en het wordt geregeld. Daarnaast kun je ook slimme lampen aan het systeem koppelen, zodat je met een stem-commando kunt aangeven welke lampen aan of uit moeten. Maar Google is nog slimmer dan simpelweg aan of uit. Als je “Hey Google, welterusten” zegt, gaan de lampen uit en gaat de thermostaat automatisch naar 15 graden. Joke heeft ook nog een Google mini op haar slaapkamer gekoppeld, zodat je al die dingen heerlijk vanuit je bed kunt regelen.

Google Home mini naast een iphone

Het kan nóg slimmer

Ik zou Ed niet zijn wanneer ik niet zou hebben nagedacht over hoe ik dit systeem nóg beter kan laten werken in mijn huis. Ik heb gelezen dat er slimme stekkers bestaan. Briljant, als ik die aan mijn koffieapparaat koppel, kan ik wanneer ik de avond daarvoor alles heb klaar gezet vanuit mijn slaapkamer roepen “Hey Google zet koffie”, me aankleden en slurpen maar. En als ik mijn oven dan ook in zo’n stekker doe, heb ik er ook nog een lekker warm broodje bij. Maar de mogelijkheden reiken nog verder. Je kan bijvoorbeeld ook een robotstofzuiger koppelen aan het systeem, zodat je in een gezogen huiskamer komt.

Om een lang verhaal kort maken, ik vind het fantastisch. Ik vind het gemak dat het met zich meebrengt ideaal. Het lijkt me een prima investering om mijn leven te verbeteren. Dus deze bejaarde is om. Ik begin ook maar met een Google Home.