Ga naar de inhoud

Stel, je bent doof en je wilt een afspraak maken met je huisarts, je kapper of een reservering maken bij je favoriete restaurant. Op de website staat alleen een telefoonnummer, geen chatfunctie. Wat doe je dan?

Profielfoto van Claire

Claire Meijer

Claire is zelfstandig ondernemer en zet zich met haar bedrijf Klinktprima.nl in voor mensen met een auditieve beperking op de arbeidsmarkt. Ze is zelf doof en woont met haar man en haar zoontje in Helmond.

KPN-dienst Teletolk

De KPN-dienst teletolk zorgt ervoor dat doven en slechthorenden zelfstandig kunnen bellen met horende mensen. Dat doen ze door een gebarentolk in te zetten in jouw telefoongesprek. Ik gebruik deze dienst bijvoorbeeld om een kappersafspraak te maken.


Gebarentolken van KPN Teletolk helpen een beller met een telefoongesprek.

Gebarentolken van KPN Teletolk helpen een beller met een telefoongesprek. Bron foto: KPN.nl

 

Hoe werkt het?

Met de Teletolk app kan je kiezen voor beeldbellen (gebarentaal) of tekstbellen. Als je kiest voor tekstbellen, typ je wat je wilt zeggen. De medewerker van KPN leest dan voor wat jij wilt zeggen. De horende persoon kan gewoon terugpraten en de KPN medewerker typt dit dan weer voor je uit.

Ik kies voor beeldbellen. Zodra ik dat doe verschijnt er een gebarentolk van KPN in je scherm. De kapster wordt gebeld. De gebarentolk legt even uit wat de situatie is met mij als dove klant. Daarna kan ik in gebarentaal zeggen dat ik graag een afspraak wil maken. De telefonist vertaalt alles wat er gezegd wordt.

Nu kun je denken: een doof persoon kan toch ook gewoon een horend persoon uit de familie of vriendenkring inschakelen om dit te doen? Maar juist die onafhankelijkheid van anderen is fijn. Je kunt dankzij dit soort technologische innovaties zelfstandig bellen en zo je eigen dingen regelen.

 

Nog een lange weg te gaan

De Teletolk is een mooi voorbeeld van een groot bedrijf dat bezig is om klanten die doof zijn, tegemoet te komen. Er zijn echter nog genoeg bedrijven, instanties en opleidingen die nog lang niet voldoen aan de toegankelijkheid voor auditief beperkten. Simpele dingen als een chatfunctie op een website mist bijvoorbeeld nog steeds vaak. Er moet dus nog veel gebeuren. Dat kunnen we niet alleen doen.

Daarom is het belangrijk om doven of slechthorenden te koppelen aan bedrijven en instanties en hen als ervaringsdeskundigen in te zetten. Samen praten, samen kijken wat de mogelijkheden zijn, om zo acties te ondernemen die ervoor zorgen dat de toegankelijkheid wordt verbeterd.