Ga naar de inhoud

Je pagina bezoeken met een schermlezer is een geweldige manier om de toegankelijkheid te testen. Het is belangrijk dat een webpagina goed te lezen is door schermlezers. Anders kunnen veel mensen je content niet lezen. In dit artikel geef ik je de basis voor het installeren, gebruiken én testen met de schermlezer NVDA.

Profielfoto van Ron Zuidema

Ron Zuidema

Ron is een webprofessional met een focus op digitale toegankelijkheid. Hij is gedreven voor het verbeteren van de gebruikerservaring en toegang tot informatie voor iedereen. Met zijn kennis van WCAG, WCAG-EM, webtechnieken en ondersteunende technologieën zet hij zich in voor digitale toegankelijkheid. In zijn blogs voor Digitaal Toegankelijk geeft hij je praktische handvatten waarmee je zelf aan de slag kan om de toegankelijkheid van je digitale kanalen te verbeteren.

Wat is NVDA?

NVDA is een softwareprogramma dat mensen helpt door digitale tekst voor te lezen. NVDA staat voor Non Visual Desktop Access en is een schermlezer voor Microsoft Windows. Deze schermlezer is gratis te gebruiken en één van de meest gebruikte schermlezers. Dit maakt het een zeer geschikte schermlezer om mee te testen. NVDA werkt goed met Firefox, Chrome en Edge. Je kan de NVDA schermlezer hier downloaden.

Blinde man zit achter een computer

Waarom testen met een schermlezer

Testen met een schermlezer is cruciaal om toegankelijkheidsproblemen op te sporen. Het helpt je problemen te vinden die het moeilijk of onmogelijk maken voor mensen met visuele beperkingen om je webpagina te gebruiken. Door deze problemen op te lossen, kun je ervoor zorgen dat je webpagina bruikbaar is voor alle gebruikers en voldoet aan de toegankelijkheidsnormen. Hierdoor kun je meer verkeer, betrokkenheid en omzet genereren met je website.

Installatie NVDA

Het installeren van NVDA is in een aantal minuten gedaan. Wanneer je NVDA voor het eerst start, krijgt je een welkomstscherm met enkele opties die je zeker wilt overwegen. Laten we ze eens bekijken:

 • Use CapsLock as an NVDA modifier key: dit is de toets waarmee je straks sneltoetscombinaties kunt maken. CapsLock is hier een handige toets voor. Deze optie kun je dus aanvinken.
 • Automatically start NVDA after I log on to Windows: dit willen we liever niet, want dan begint NVDA direct alles op te lezen als je computer start. Dus niet aanvinken.
 • Show this dialog when NVDA starts: je hoeft dit welkomstscherm niet nog eens te zien. Deze optie kun je dus uitvinken.
Screenshot van NVDA-welkomstscherm met de verschillende opties die je aan- en uit kunt vinken.

NVDA-instellingen die je niet wilt missen

NVDA heeft een aantal hele handige functies. Zo kan je vrijwel alle spraakinstellingen aanpassen. Ook kan je de gesproken informatie laten tonen als tekst. En kan je de muis input uitschakelen. Deze instellingen verbeteren je ervaring met NVDA waarschijnlijk aanzienlijk. Laten we ze per stuk instellen.

Spraakinstellingen

NVDA biedt spraak in veel talen en verschillende stemmen. Kies degene die het beste bij je past. Zo kom je bij de instellingen voor taal:

 1. Zoek het NVDA-pictogram in de taakbalk
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer “Voorkeuren”
 3. Ga naar “Spraak”
 4. Pas de instellingen naar uw eigen wens aan.

Er zijn nogal wat instellingen alleen al voor Spraak. Je kunt er een paar uitproberen om te ontdekken welke bij je past.

Screenshot van de NVDA-instellingen voor spraak

Spraakviewer inschakelen

Spraakviewer is de functie waarmee je voorgelezen informatie ook in tekst te zien krijgt in een apart venster. Dit kan van grote hulp zijn bij het testen van je pagina. Het is makkelijker te volgen dan alleen de spraak en biedt je tekst die je kan gebruiken om problemen vast te leggen of door te sturen.

Screenshot van de Spraakviewer van NVDA

Je kunt de instelling als volgt activeren (zie ook afbeelding hieronder):

 1. Zoek het NVDA-pictogram in de taakbalk
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer “Tools”
 3. Selecteer “Spraakviewer”

Je kunt nu zelfs testen zonder dat je geluid aan hoeft te staan.

Screenshot van het activeren van de NVDA spraakviewer

Muis input uitschakelen

Standaard leest NVDA alles onder de focus van je muis. Dit kan nogal overweldigend zijn. Bovendien gebruiken de meeste gebruikers van schermlezers toch geen muis. Het is dus beter om dit uit te schakelen. Dat doe je aan de hand van de volgende stappen:

 1. Zoek het NVDA-pictogram in de taakbalk
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer “Voorkeuren”
 3. Ga naar “Muishulpmiddelen”
 4. Schakel het selectievakje “Muistracking inschakelen” uit en selecteer vervolgens “OK”.

De mouse input is nu uitgeschakeld.

Screenshot van de muis-instellingen van NVDA

Test je pagina met NVDA

Nu is het tijd om te gaan testen. Zijn alle bedieningselementen te bereiken en te gebruiken? Is het duidelijk wat NVDA opleest? Dit zijn vragen die je wilt beantwoorden bij het gebruik van NVDA op je pagina. Zo voer je je eerste test uit:

 1. Ga naar de pagina die je wilt testen
 2. Start NVDA
 3. Vernieuw de pagina (Ctrl + R)
 4. Gebruik bovenstaande sneltoetsen om taken uit te voeren. Standaard is eigenlijk gewoon met de pijl-toets omlaag of met de Tab-toets
 5. Noteer wat je opvalt. Is het duidelijk wat NVDA voorleest?

Je kunt hier een lijst vinden van andere sneltoetsen.

Het gebruiken van een schermlezer kan in het begin best lastig zijn. Maar met een paar simpele sneltoetsen kun je al testen hoe toegankelijk je pagina is. Door te oefenen kun je een goed begrip ontwikkelen van de problemen en oplossingen die belangrijk zijn voor mensen die een schermlezer gebruiken.