Ga naar de inhoud

Ook in Nederland hebben we veel last van de gevolgen van het coronavirus. Eén van de gevolgen is het advies aan alle bedrijven om de medewerkers, waar mogelijk, vanuit huis te laten werken. Dit betekent onder andere dat meetings en vergaderingen op afstand moeten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door middel van een videogesprek.

Om dit te kunnen doen zijn er verschillende tools beschikbaar waar gebruik van kan worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan bekende voorbeelden zoals Skype of Zoom. Echter, in de praktijk blijken lang niet al deze tools even toegankelijk voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Wij hebben daarom de populairste thuiswerktools die wél toegankelijk zijn voor jou op een rijtje gezet.

Een bureau bij iemand thuisDe populairste digitaal toegankelijke thuiswerktools

Veel werkgevers zullen terugvallen op een van de onderstaande tools om met werknemers te kunnen blijven communiceren, ook in tijden van corona.

  • Google Hangouts en Hangouts Meet
  • Skype
  • Zoom
  • Slack
  • Microsoft Teams

Google Hangouts

Google Hangouts is beschikbaar via de pc, Android- of Apple-apparaten. Met Google Hangouts kun je gratis chatten en (video)bellen. Een handige tool om in contact te blijven met je collega’s of een vergadering te houden. Let er wel op dat je met Google Hangouts tot maximaal 10 personen in een videogesprek kan.

Hangouts Meets

Hangout Meets is special ontwikkeld voor het voeren van videovergaderingen. Het maximaal aantal personen wat deel kan nemen aan een vergadering met Hangouts Meets is 100. Een stuk meer dus dan met Google Hangouts. Hier staat wel een kleine maandelijkse betaling tegenover. Het is ook mogelijk om Hangouts Meets 14 dagen gratis uit te proberen.

Gebruikers met een beperking kunnen deelnemen aan Hangout Meet-videovergaderingen dankzij de verschillende toegankelijkheidsfuncties. Denk hierbij aan:

  • Live ondertiteling van de spreker.
  • Schermlezers en vergrootglazen.
  • Sneltoetsen om de camera en microfoon te bedienen en toegankelijkheidsfuncties te openen.
  • Google-hardware voor vergaderruimte.

Skype

Een andere bekende tool om videogesprekken te voeren met meerdere personen tegelijkertijd is natuurlijk Skype. Via Skype kun je tot maximaal 50 personen in één videogesprek. Daarnaast is het ook mogelijk om je scherm te delen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een PowerPoint of Excel sheets eenvoudig delen met je collega’s. Skype is gratis te downloaden voor je pc, Android- of Apple-apparaat.

Beschikbare toegankelijkheidsfuncties voor Skype

Skype biedt verschillende ondersteunde functies om het gebruik toegankelijk te maken voor iedereen, waaronder:

  • Verteller-schermlezer.
  • Instellingen voor hoog contrast en kleuren omkeren.
  • Vergrootglas- en zoomfunctie.

Zoom

Zoom is een gratis tool speciaal ontwikkeld voor videogesprekken en -vergaderingen op zowel grote als kleine schaal. Met Zoom is het onder andere mogelijk om tot 1000 personen tegelijk deel te nemen aan een videogesprek. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit nog functioneel blijft met 1000 personen, maar het ís mogelijk! Het is ook mogelijk om meetings in te plannen of te starten vanuit de agenda, schermen te delen en videogesprekken op te nemen.

Beschikbare toegankelijkheidsfuncties voor Zoom

Om ervoor te zorgen dat ook mensen met een beperking gebruik kunnen maken van Zoom zijn er een aantal toegankelijkheidsfuncties beschikbaar, onder meer:

  • De mogelijkheid om ondertiteling toe te voegen (via een extern programma).
  • De mogelijkheid om gesprekken automatisch te transcriberen.
  • De mogelijkheid om sneltoetsen in te stellen via het toetsenbord.

Slack

Slack is een platform met als doel om zowel de interne- als externe communicatie van organisaties te vergemakkelijken. Via het platform van Slack is het mogelijk om zowel e-mail als bestanden overzichtelijk te onderhouden. Daarnaast kan Slack gekoppeld worden aan een grote variatie van programma’s en apps zoals bijvoorbeeld Google Drive, Office en Zoom. Op deze manier kun je dus gemakkelijk switchen tussen conversaties en werkbestanden.

Beschikbare toegankelijkheidsfuncties voor Slack

Slack heeft een aantal toegankelijkheidsfuncties beschikbaar, zoals:

  • Het gebruik van een schermlezer om door gesprekken te navigeren, berichten voor te lezen en toegang te krijgen tot activiteiten op de Slack desktop-app en browser.
  • Slack kan dankzij verschillende sneltoetsen volledig met het toetsenbord worden bediend.

Microsoft Teams (Skype Business)

Microsoft Teams is het nieuwe professionele softwarepakket voor online vergaderen van Microsoft en vervangt daarmee Skype Business. Microsoft Teams is een tool speciaal ontwikkeld voor teams die op afstand- of thuiswerken. Microsoft Teams biedt onder andere chatfuncties, de mogelijkheid tot het delen en opslaan van bestanden en het voeren van videogesprekken. Deze software van Microsoft wordt aangeboden in verschillende abonnementen, waaronder een gratis versie.

De gratis versie is onder andere beschikbaar voor een maximumaantal van 300 gebruikers, biedt 2 GB aan opslag voor bestandsbijlagen in chats en 10 GB aan opslag voor bestandsdeling in Teams en kanalen en de mogelijkheid tot schermdeling. De betaalde varianten bieden onder meer extra opslagruimte, de mogelijkheden tot geplande vergaderingen en vergaderingsopnamen. Tevens is het maximale gebruikersaantal van de premiumversie onbeperkt.

Beschikbare toegankelijkheidsfuncties voor Microsoft Teams

Ter verbetering van de digitale toegankelijkheid biedt Microsoft Teams een aantal toegankelijkheidsfuncties:

  • De mogelijkheid voor een schermlezer.
  • Sneltoetsen om door Microsoft Teams te navigeren.
  • Live ondertiteling voor videogesprekken (momenteel is dit alleen nog beschikbaar in het Engels).

Favoriete platform van Digitaal Toegankelijk.com

Net als de rest van Nederland (en een groot deel van de wereld) heeft het team achter Digitaal Toegankelijk.com ook geen fysieke meer. Na te hebben geëxperimenteerd met meerdere platformen bleek het grootste deel van ons team de voorkeur te hebben voor Zoom. De doorslaggevende factoren waren onder andere het feit dat gebruik van het platform gratis is, er praktisch geen limiet is aan deelnemers en omdat het simpelweg enorm eenvoudig is om Zoom te gebruiken.

Onderstaande video geeft pijnlijk duidelijk de situatie weer waar veel van ons zich momenteel in bevinden.

Thuiswerken digitaal toegankelijk maken

Digitale toegankelijkheid vinden wij belangrijk. Zeker in deze zware en onzekere tijden is het niet de bedoeling dat mensen met een beperking hier nog eens extra de dupe van worden. Heb je vragen over hoe je thuiswerken digitaal toegankelijk maakt voor iedereen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak met een van onze toegankelijkheidsexperts.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.