Ga naar de inhoud

Vraag een willekeurige marketeer of schrijver naar zijn of haar perceptie van digitale toegankelijkheid en de kans is groot dat de antwoorden die gegeven worden betrekking hebben op visuele beperkingen. Dit is ook een van de meest voor de hand liggende beperkingen, met het oog op het visuele internet.

Echter wordt een veelvoorkomende beperking als ADHD vaak over het hoofd gezien door degene developers. Vreselijk frustrerend voor de ruim 250.000 Nederlanders met ADHD die dagelijks gebruik maken van het internet.

Wat zijn de online drempels?

Mensen zijn helaas niet zo goed in multitasken als we zelf denken. Voor internetgebruikers met ADHD is het nog een stuk moeilijker om aandacht te verdelen over verschillende objecten of onderdelen. Online heeft deze groep geregeld last van informatieoverlast. De enorme hoeveelheid aan beschikbare informatie zorgt ervoor dat het voor gebruikers moeilijk is om geconcentreerd te blijven op de taak waar hij of zij mee bezig is.

Onjuist gebruik van contrast

Deze informatieoverlast vertaalt zich in de digitale wereld naar bijvoorbeeld een website met veel verschillende afbeeldingen, kleuren en lettertypes. Voor veel mensen is het moeilijk om de aandacht te richten op de belangrijke aspecten, maar voor gebruikers met ADHD wordt dit nog een stuk moeilijker. Andere factoren die vergelijkbaar zijn, zijn video’s met veel animaties en flikkerende beelden. Overmatig gebruik van deze elementen kan zorgen voor irritatie.

Oplossing

Voor WordPress websites is er een redelijk eenvoudige oplossing. Er bestaan diverse plug-ins die het voor gebruikers mogelijk maken om de site naar wens aan te passen. Neem het lime groene vierkantje linksboven in het scherm. Door op dit symbool te klikken kunnen elementen van de pagina aangepast worden. Zo kunnen kleurtinten, lettergrootte, contrast en het lettertype eenvoudig aangepast worden.

Een andere oplossing is het consistent labelen en benoemen van knoppen, formulieren en andere belangrijke onderdelen van een site. Zo kan er in de wirwar van elementen op de site, toch onderscheid gemaakt worden tussen belangrijke onderdelen.

Video’s en animaties

Een andere fout die veel wordt gemaakt bij het insluiten van video’s en animaties op een website is het automatisch af laten spelen van een video. Hierdoor speelt de video of animatie direct af wanneer de pagina geladen wordt. In zeldzame gevallen worden deze video’s met geluid vanzelf afgespeeld. Vanzelfsprekend is dit voor een grote groep gebruikers vervelend.

Oplossing

De meest voor de hand liggende optie is: simpelweg geen video’s plaatsen die vanzelf afspelen. Een andere mogelijkheid is gebruikers de kans te geven om animaties en video’s geheel uit te zetten. Zo kunnen drukke elementen van de website gepauzeerd worden.

Een website wordt weergegeven op een iPadZinsstructuur en taalgebruik

Het gebruiken van complexe zinnen kan een drempel zijn voor mensen met ADHD. Hierbij worden zinnen bedoeld met onnodig moeilijke woorden. Een ander voorbeeld zijn meerdere zinnen die door middel van komma’s tot één zin gecombineerd worden. Niet alleen websitebezoekers met ADHD kunnen problemen hebben dit soort complexe zinnen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met autisme, met een leesachterstand, dyslexie of met leerstoornissen.

Oplossing

Wat voor de ene persoon eenvoudig taalgebruik is, is voor een ander onbegrijpelijk. Om ervoor te zorgen dat het taalgebruik op een website toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek, is het verstandig om de website te laten testen. Digitaal Toegankelijk.com helpt organisaties bij het laten testen van een digitaal product.

Een ingewikkelde navigatiestructuur

Een onlogische of ingewikkelde navigatiestructuur zorgt voor verwarring, helemaal voor zij die al moeite hebben met het verdelen van hun aandacht. Helaas maken veel vormgevers en developers de fout om layouts te strak te ontwerpen, of onbekende termen te gebruiken.

Oplossing

Door verschillende navigatie opties aan te bieden, kunnen bezoekers zelf kiezen waar zij de voorkeur aan geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zowel een menu in de header, een zoekfunctie én de belangrijkste items nog een keer onderaan de website, in de footer. Dit wordt ook nog eens gewaardeerd door de algoritmes van Google. Niet zo heel gek, want wat goed is voor de gebruiker, is goed voor de positie die Google en andere zoekmachines een website geven. Lees hier meer over het bouwen van een digitaal toegankelijke website die goed gevonden wordt in Google.

Websites optimaliseren voor mensen met ADHD?

Voor veel websites in Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Benieuwd naar andere tips voor meer digitale toegankelijkheid? Lees dan dit artikel over het belang van digitale toegankelijkheid.

Graag meer weten over het creëren van een digitaal inclusief product? Klik op onderstaande knop om een afspraak in te plannen.

Maak ook jouw website of app toegankelijk!

We komen graag langs om te bepalen welke stappen jullie kunnen zetten richting een toegankelijk product

Afspraak maken
Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.