Ga naar de inhoud

De corona-besmettingen en ziekenhuisopnames dalen al geruime periode. Nederland kan weer gedeeltelijk open. Horeca, musea, theaters, bioscopen, pretparken en andere recreatiemogelijkheden kunnen weer bezoekers ontvangen. Ook al zullen de maatregelen vanuit de overheid binnenkort waarschijnlijk geheel worden opgeheven, toch blijven veel van deze plekken niet helemaal ‘open’ voor alle bezoekers. Om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders op dezelfde manier kunnen genieten van recreatiemogelijkheden is Toegankelijke Recreatie opgezet.

De gemeenschap bestaat uit recreatieondernemers, belangenbehartigers, brancheorganisaties, experts en ervaringsdeskundigen met één gezamenlijk doel: een inclusieve recreatiemarkt. 

In onderstaande video van Toegankelijke Recreatie zie je hoe de toegankelijk van het Rijksmuseum wordt getest:

Screenshot van Youtube video waarin toegankelijkheid van Rijksmuseum wordt getest

Iedereen plezier

Simpel gezegd is het doel van Toegankelijke Recreatie ‘iedereen overal plezier’. Dus ook mensen met een beperking, op wat voor gebied dan ook. De stichting geeft aan dat er tegenwoordig al heel veel wél goed gaat, maar dat het vaak nog te gesnipperd gebeurt. De gemeenschap achter Toegankelijke Recreatie wil zorgen voor meer verbinding en samenwerking op een hoger niveau, zodat kennis en ervaring gedeeld kan worden.

Neem bijvoorbeeld een horeca-eigenaar die zijn zaak inclusiever wil maken. Door hem in contact te brengen met een andere ondernemer die hier al ervaring mee heeft, wordt tijd, geld en energie bespaard. Zo hoeft niet iedere ondernemer of manager opnieuw het wiel uit te vinden om recreatiemogelijkheden toegankelijker te maken. 

Leren en inspireren

Vanaf september organiseert Toegankelijke Recreatie iedere maand een ‘Digital Wake Up’. Dit zijn digitale sessies waarbij gezamenlijk een recreatieonderwerp wordt besproken. Zo staan bijvoorbeeld toegankelijke speeltuinen, toegankelijke games en toegankelijk een nachtje weg op de planning. Iedereen kan een Digital Wake Up sessie bijwonen, via de website van Toegankelijke Recreatie kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

In onderstaande video van Toegankelijke Recreatie zie je hoe de toegankelijk van het de Efteling wordt getest:

Screenshot van Youtube-filmpje waarin de efteling getest wordt op toegankelijkheid

Offline en online toegankelijkheid

Het bezoeken van een recreatiemogelijkheid begint vaak online, vanuit huis. Via een website of social media kanaal kan informatie worden opgevraagd over de faciliteiten van bijvoorbeeld een pretpark. Feitelijk begint de toegankelijkheid van een fysieke locatie dus al bij online producten zoals websites. 

Het is daarom niet voor niets dat organisaties als Toegankelijke Recreatie en Digitaal Toegankelijk.nl gebruikersonderzoeken aanbieden. Op deze manier wordt een beeld geschetst van de mate waarin een website of app voldoet aan de webrichtlijnen (WCAG). Ben je benieuwd naar de toegankelijkheid van een website of app in je beheer? Vraag dan een toegankelijkheidsonderzoek aan. 

Organisaties als Digitaal Toegankelijk.nl doen meer dan alleen het checken van websites aan de hand van de webrichtlijnen. Het is pas echt mogelijk om een goed beeld te krijgen van de gebruikerservaring van een app of website als deze daadwerkelijk wordt gebruikt door mensen met een beperking.

Om deze reden organiseert Digitaal Toegankelijk.nl testsessies, waarbij mensen met een beperking een app, website of ander digitaal product testen. Benieuwd hoe dat gebeurt? Stel via de onderstaande knop een testgroep samen.

Vincent van Brakel

Vincent van Brakel onderzoekt voor Digitaal Toegankelijk de toegankelijkheid van websites en apps. Daarnaast schrijft Vincent over alles wat met digitale toegankelijkheid te maken heeft en deelt hij praktische tips op DigitaalToegankelijk.nl.