Ga naar de inhoud

Over slechts 8 weken – op 23 juni 2021 – moeten apps van overheidsinstanties voldoen aan het ‘Besluit digitale overheid’. Sinds vorig jaar september gold dit al voor websites, nu moeten overheidsinstanties zorgen dat ook hun mobiele apps voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Met de deadline voor de deur zou je verwachten dat overheidsinstanties druk bezig zijn met de toegankelijkheid van hun apps, daar lijkt het echter niet op.

man met rode trui houdt iphone vast

Toegankelijkheidseisen

Om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen, moeten apps een zogenaamde toegankelijkheidsverklaring (laten) opstellen voor hun app. In zo’n verklaring is opgenomen in hoeverre de app op dat moment voldoet aan de toegankelijkheidseisenen. Daarnaast wordt in de verklaring gesteld welke acties de organisatie onderneemt om de app toegankelijk te houden, of deze juist toegankelijker te maken. Volgens de overheid is deze verklaring niet alleen een verantwoording aan de politiek, maar ook een uitleg aan gebruikers van de app.

Slechts 22 apps geregistreerd

Deze verklaringen worden gepubliceerd in het Register van toegankelijkheidsverklaringen. In het register zijn momenteel slechts 22 apps geregistreerd. Terwijl de Rijksoverheid alleen al 37 apps in de Appstore heeft, om nog te zwijgen over de 355 Nederlandse gemeentes die allemaal minimaal 1 app hebben. Veel belangrijke overheidsapps missen, zoals de DigiD-app en de Berichtenbox-app van de Rijksoverheid.

Geen enkele app voldoet volledig

Zoals aangegeven, staat in de toegankelijkheidsverklaring vermeld in hoeverre de app op dat moment voldoet aan de eisen. Daarin zijn vier verschillende niveaus te onderscheiden:

A. Voldoet volledig

B. Voldoet gedeeltelijk

C. Eerste maatregelen genomen

D. Voldoet niet

Apps die niet voldoen aan de eisen, hebben enkel een verklaring aangevraagd, nog geen toegankelijkheidsonderzoek gedaan (categorie C) of voldoen simpelweg helemaal niet (categorie D).

Wanneer een app gedeeltelijk voldoet (categorie B), betekent dit dat er een officieel toegankelijkheidsonderzoek is gedaan waaruit is gebleken dat de website nog niet 100 procent voldoet aan de eisen.

Uit het register blijkt dat er van de 22 apps, maar 2 apps zijn die gedeeltelijk voldoen (categorie B) en geen enkele app is die volledig voldoet:

Eerste maatregelen genomen: 11
Voldoet Niet: 9
Voldoet gedeeltelijk: 2
Voldoet volledig: 0

Robert Keus, initiatiefnemer van DigitaalToegankelijk.nl“De afgelopen jaren hebben veel overheden apps in de ban gedaan. Apps zijn namelijk duurder in onderhoud. Daarnaast heeft men de handen vol aan het toegankelijk maken van de website. Zeker met de huidige wetgeving rondom toegankelijkheid denken overheidsinstanties nu wel twee keer na voordat ze apps (door-)ontwikkelen. In mijn ogen is dit heel jammer, apps zijn voor bepaalde toepassingen zeer functioneel. Het is zonde als deze apps niet worden ontwikkeld om deze reden.”

Gratis quickscan

Er lijkt nog een hoop werk te liggen om de deadline van 23 juni 2021 te kunnen halen. Daarom willen we alle (semi-)overheidsinstanties een gratis quickscan aanbieden. Ben je hierin geïnteresseerd? Meld je dan aan voor een gratis quickscan.