Ga naar de inhoud

Toen het team van verzekeraar Onderlinge ‘s Gravenhage in 2023 een nieuwe website lanceerde, werd het al snel duidelijk dat de website ook klaargestoomd moest worden voor de European Accessbility Act in 2025. Daarvoor klopte het bedrijf bij ons aan. Het resultaat? Na de hertest kreeg de website een 100% score! Dat betekent dat de website van Onderlinge nu voldoet aan alle 50 succescriteria van de WCAG 2.1 niveau A & AA en dus digitaal toegankelijk is.

In dit interview met Onderlinge blikken we terug op de audit en de weg naar het succes van de nieuwe website. 

Onderlinge, 's-Gravenhage

Wat was de reden om bij Digitaal Toegankelijk aan te kloppen voor een audit?

Vorig jaar, in 2023, hebben wij een gloednieuwe website gelanceerd. Branding bureau Studio Piraat heeft het design voor onze website gemaakt. Zij vertelden ons dat er regelgeving aan zat te komen voor digitale toegankelijkheid: de WCAG-richtlijnen. Zo zijn wij in contact gebracht met onderzoeks- en trainingsbureau Digitaal Toegankelijk. We hebben besloten om direct na het lanceren van onze nieuwe website een audit te laten uitvoeren. We hebben de website vorig jaar als MVP gelanceerd met de gedachte dat 2024 in het teken stond van het door ontwikkelen van onze website om het op gewenst niveau te krijgen. Daar past digitale toegankelijk volledig in. De audit was voor ons een wegwijs/route naar die digitale toegankelijkheid.

Wat waren de bevindingen van het onderzoek?

De bevindingen van het onderzoek waren voorzichtig positief. We begonnen al met ongeveer 60% in orde. Dat we al wat verder waren had twee redenen. In de eerste plaats omdat we bij het ontwikkelen van het design van de nieuwe website al rekening hebben gehouden met de WCAG-normen. De timing van een nieuwe website kwam wat dat betreft goed uit! Daarnaast is onze website sterk vereenvoudigd ten gunste van de klant/websitebezoeker. Daardoor is er ook simpelweg minder content wat niet toegankelijk is. Het waren voornamelijk de WCAG-normen rondom de softwareontwikkeling die nog verbeterd konden worden. Denk hierbij aan de volgorde van de headings in de modules van het CMS, of dat alle elementen netjes gelabeld zijn en opgelezen kunnen worden door een voorleesprogramma.

Wat waren de grootste uitdagingen die jullie tegenkwamen bij het naleven van de WCAG-normen, vooral op het gebied van softwareontwikkeling?

Er zijn veel eisen (de WCAG-normen) waaraan je moet voldoen. Niet alles is altijd even duidelijk, en het kost soms best wat moeite om exact te begrijpen wat er bedoeld wordt met een norm op het gebied van softwareontwikkeling. Daarnaast wordt onze webcontent beheerd door contentbeheerders. Je moet daardoor rekening houden met verschillende scenario’s voor een enkel element. Bijvoorbeeld voor headings: afhankelijk van het aantal modules en de plek die een contentbeheerder kiest, kan een element soms een h1 en een andere keer een h2 zijn.

Hoe heeft het ontwikkelteam de samenwerking ervaren met Digitaal Toegankelijk?

Prettig, het document was duidelijk van opzet, vaak stonden er voorbeelden bij de criteria wat veel verduidelijking gaf. Ook het opnemen van de gebruikte tools om de audit uit te voeren heeft ons geholpen de aanpassingen te toetsen. Soms was een bevinding uit het auditrapport ons niet helemaal duidelijk. Deze hebben we als vragen gebundeld en naar Digitaal Toegankelijk gestuurd. Vanwege heldere uitleg en een enorm snelle reactie vanuit Digitaal Toegankelijk konden we direct door.

Hoe wordt de digitale toegankelijkheid nu geborgd in jullie dagelijkse processen, zodat de website toegankelijk blijft na eventuele toekomstige updates?

Er is een test geschreven met de AXE tool die elke twee weken en bij elke software wijziging gedraaid wordt. Er zijn zogenaamde taghelpers geschreven die bepaalde regels bij het programmeren al afdwingen (bijv. dat een input veld een label moet hebben en indien mogelijk een autocomplete). Daarnaast gaan we bij operationele changes een toegankelijkheidscheck hanteren. Dit moet worden goedgekeurd door een collega die voldoende van digitale toegankelijkheid afweet, een ‘Accessibility officer’ zou je het wel kunnen noemen!

Welke adviezen zouden jullie geven aan andere organisaties die net beginnen met het implementeren van digitale toegankelijkheid op hun websites?

Pak het punt voor punt op. Maak gebruik van de beschikbare tools zoals WAVE en Axe en gebruik de website van https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility die geeft heel duidelijke uitleg en veel voorbeelden. Daarnaast zouden wij adviseren om het implementeren van digitale toegankelijkheid als projectteam op te pakken. Wij hebben in een discipline van een ontwikkelaar, UX’er en projectleider elke twee weken samengezeten om de voortgang, eventuele problemen en planning te bespreken. Ten slotte: ga eens figuurlijk op de stoel zitten van iemand die gebaat is bij een digitaal toegankelijke website. Denk bijvoorbeeld aan een persoon met een visuele beperking. Gebruik de voorleesfunctie en probeer zonder te kijken door de website te navigeren. Op deze manier kom je snel achter de knelpunten.

Wil je ook weten of je website of app digitaal toegankelijk is? Neem dan contact met ons op of kijk naar de audit mogelijkheden