Ga naar de inhoud

Als burgemeester met een visuele beperking is het niet altijd makkelijk om snel online je werk te doen. Zo werken bijvoorbeeld alle burgemeesters in Nederland met een speciale online omgeving, waarin je een code nodig hebt om in te loggen. Tot voor kort was het niet makkelijk om deze code te kopiëren door iemand die (bijna) blind is. 

Om dit probleem op te lossen is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een samenwerking aangegaan met ICT-leveranciers om de digitale toegankelijkheid voor burgemeesters te verbeteren. 

In dit artikel lees je hoe de digitale omgeving van de gemeente toegankelijker werd gemaakt door een samenwerking tussen de gebruiker, de VNG en de ICT leverancier.

Het Khonraad-project

Een belangrijk voorbeeld van deze samenwerking is het Khonraad-project, een digitale omgeving die burgemeesters gebruiken voor dringende zaken zoals dwangopnamen. Het probleem ontstond toen twee burgemeesters met een visuele beperking, zoals Marcel Oosterveer van de gemeente Waalre en Tjarda Struik van de gemeente Leiderdorp, ontdekten dat ze niet konden inloggen in de digitale omgeving. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om zonder hulp noodzakelijke documenten te kunnen inzien. Deze situatie maakte duidelijk hoe belangrijk het is om een toegankelijke digitale omgeving voor burgemeesters mogelijk te maken.

Gezamenlijke inzet voor toegankelijkheid

Het Kenniscentrum Markt en Overheid, onderdeel van de VNG, reageerde snel op deze signalen. Het team Digitale Toegankelijkheid van de VNG, onder leiding van leveranciersmanager, startte een traject om de toegankelijkheid van Khonraad te verbeteren. Deze inspanningen resulteren in een succesvolle verbetering van de toegankelijkheid van de app. En wat natuurlijk ook mooi is, is dat de ervaringen en feedback van de burgemeesters als gebruikers werden meegenomen in de oplossing. 

In de video op de website van VNG vertellen burgemeesters Tjarda Struik en Marcel Oosterveer waar ze precies tegenaan liepen en hoe het probleem werd opg

Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse bedrijven en organisaties?

Vanaf 28 juni 2025 gaat de Europese Toegankelijkheidswet toegankelijkheidseisen afdwingen voor essentiële producten en diensten. Bedrijven en organisaties kunnen vanaf dat moment boetes krijgen van de Nederlandse overheid als ze niet aan de eisen van toegankelijkheid voldoen. De inhoud van de boete is nog niet bekend. In het artikel Toezicht op digitale toegankelijkheid lees je wat we tot nu toe weten over de handhaving van de European Accessiblity Act. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er in Nederland meer dan 4 miljoen mensen wonen met een beperking. Dat zijn dus meer dan 4 miljoen mensen die geen (volledig) gebruik kunnen maken van jouw producten en diensten!

Hoe WCAG 2.2 gemeenten kan helpen met toegankelijkheid

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 zijn essentieel voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid. Deze richtlijnen bieden een kader voor het maken van toegankelijke web content, wat vooral belangrijk is voor gemeentelijke diensten die een breed publiek moeten bedienen. De nieuwe criteria van WCAG 2.2 zijn onder andere:

  • Focus Appearance (Minimum en Enhanced): Deze criteria verbeteren de zichtbaarheid van de focus indicator voor toetsenbordgebruikers, wat de navigatie vereenvoudigt.
  • Redundant Entry: Dit criterium voorkomt dat gebruikers dezelfde informatie meerdere keren moeten invoeren, wat vooral nuttig is voor mensen met cognitieve beperkingen.
  • Accessible Authentication: Dit biedt alternatieve, eenvoudige manieren voor gebruikers om zich te authenticeren zonder wachtwoorden, wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogt.
  • Dragging Movements: Dit criterium verbetert de herkenbaarheid en het gebruik van interface-elementen, wat cruciaal is voor alle gebruikers.

Deze richtlijnen zijn nu ook beschikbaar in het Nederlands, waardoor het voor Nederlandse bedrijven en organisaties makkelijker is om aan deze internationale standaarden te voldoen. Hier lees je er meer ov

Belangrijke lessen voor bedrijven en organisaties

Voor bedrijven en organisaties die hun digitale toegankelijkheid willen verbeteren, zijn er enkele belangrijke lessen te trekken uit dit initiatief:

  • Werk samen met stakeholders: Betrek verschillende belanghebbenden, zoals gebruikers, ontwikkelaars, en leveranciers, in het proces van het verbeteren van digitale toegankelijkheid.
  • Voer regelmatig toegankelijkheidstests uit: Test regelmatig de toegankelijkheid van digitale platforms om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwste standaarden.
  • Gebruik feedback om verbeteringen door te voeren: Neem de feedback van gebruikers serieus en gebruik deze om doorlopende verbeteringen aan te brengen.

Digitaal Toegankelijk voert toegankelijkheidsonderzoeken uit voor je website of app. 

Wil je weten wat wij kunnen betekenen voor de digitale toegankelijkeid van jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een audit aan. 

Ida Dlugosz

Ida is contentmaker voor Digitaal Toegankelijk. Ze zet zich graag in voor onze missie; een online wereld waar iedereen toegang tot heeft.